Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mathias Énard

Busola

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Ivana Šojat
  • 07/2017.
  • 400 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532668636
  • Cijena: 22.43 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U košmaru besane bečke noći Franz Ritter više no ikad žudi za dozom opijuma. Muči ga nepoznata bolest koja mu se čini smrtonosnom, a usto dobiva pismo od svoje velike ljubavi Sarah s člankom o vinu mrtvih, koji u njemu izazove jezu. No njezina pošiljka iz dalekog Sarawaka u Franzu budi i sjećanja na dane provedene na Orijentu: od avantura u pustinji i opasnih susreta sa sirijskim rezervistima sve do bizarnog susreta u muzeju s teheranskim nacistom.

U besanoj noći, dok se prisjeća davnih dana u gradovima i predjelima koje je rat zauvijek oskvrnuo, Franz razmišlja o pustolovima sa Zapada koji su se prije njega otputili na Istok i rješava dilemu treba li napraviti korak kojim će iznenaditi sudbinu.

Dobitnik nagrade Goncourt za 2015. i Leipziške književne nagrade za europsko razumijevanje, "Busola" je roman o srazu Istoka i Zapada iz neobičnog rakursa vrhunskog erudita Mathiasa Énarda. Ovo uzbudljivo štivo donosi i priču o Iranskoj revoluciji uklopljenu u roman i još je jedan dokaz Énardovog pripovjedačkog umijeća.

Iz kritike:

Jedna od najljepših knjiga godine. Božanstven roman. Veličanstveno! – François Busnel, L’Express

Romanopisac poput Énarda čini se naročito potrebnim upravo sada. On nije polemičar, već umjetnik, jedan od onih čiji nam romani uvijek imaju što reći. – Christopher Beha, Harper’s Magazine

Grozničavo promišljanje o Istoku i Zapadu te izgubljenoj ljubavi koja ta dva svijeta povezuje. Lirično i intelektualno bogato, ali ne pretenciozno, podsjeća naizmjence na Mannovu Smrt u Veneciji i Bowlesov Zaklon od neba. – Kirkus Reviews

Izvanredno, bogato i zahtjevno djelo. Mathias Énard jedan je od divova svoje generacije. – Bernard Lehu, RTL 

Mathias Énard (rođen 1972. u francuskom Niortu) studirao je suvremenu umjetnost te potom arapski i perzijski, i to u Teheranu, Egiptu, Veneciji i Damasku. U Siriji je uz studij poučavao francuski, a zatim je do 2010. predavao arapski na Sveučilištu u Barceloni. Još na studiju počeo je objavljivati zbirke poezije, "Travail de nuit" i "Parfois entre nous la mer". Prvi roman "La perfection du tir" izašao mu je 2003., a drugi "Remonter l’Orénoque" 2005. Njegovo sljedeće djelo bila je zbirka eseja o terorizmu "Bréviaire des artificiers". Roman Zona, objavljen 2008., uz brojne pozitivne kritike osvojio je više francuskih i međunarodnih nagrada: Prix Décembre, Prix Thyde-Monnier SGDL, Prix Cadmous te Prix Candide 2008. te Inter i Initiales 2009., a roman "Boussole" (2015.) dobio je između ostalih nagradu Goncourt 2015. i Leipzišku književnu nagradu za europsko razumijevanje. Uz književna djela Énard piše tekstove za više kulturnih magazina te je član uredništva časopisa "Inculte" i jedan od utemeljitelja galerije scrawitch. Živi u Barceloni, a često provodi vrijeme na kulturnim razmjenama u drugim europskim gradovima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –