Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Neil Faulkner

Povijest Oktobarske revolucije

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Iva Karabaić
  • 11/2017.
  • 320 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532669046
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Povijest Oktobarske revolucije" Neila Faulknera napeta je pripovijest o dramatičnim događajima koji su prije stotinu godina potresli svijet, pobudili nadu u drugačiji, bolji život i skončali u strahoti staljinističkog totalitarizma.

Neil Faulkner opisuje kaotična zbivanja na ulicama Petrograda 1917., zbunjenost aktera, njihove improvizacije, kolebanja, brzoplete i dalekosežne odluke, ali i očaj gladnog mnoštva, svijest o nužnosti velike, konačne promjene, nadu i vjeru – kojima je nemoguće ne diviti se – u to da je iskorak u bolju budućnost moguć i da je nadohvat ruke.

Prisutni su svi akteri drame: odlučni Lenjin koji za svaku svoju odluku uspijeva pronaći teoretsko opravdanje, genijalni organizator Trocki, podmukli i (još uvijek) diskretni Staljin i djeca revolucije, zapravo njene najveće žrtve, poput Buharina, Zinovjeva i Kamenjeva. Faulkner opisuje i proces degeneracije Velike Nade. Tvrdi da bez pomoći europskog proletarijata, nakon iscrpljujućeg Građanskog rata i zlokobnih Staljinovih spletki revolucija zapravo nije ni imala šanse, presahnula je na samom izvoru i skončala u sibirskim logorima.

Pojava ove knjige na hrvatskom tržištu ideja obnavlja pokidane niti jednog kontinuiteta, ona je antiteza slijepom preziru kojem nisu izložene samo lijeve ideje i lijevo nasljeđe nego i klasično liberalne, demokratske, kapitalističke vrednote. Bez te antiteze koju Neil Faulkner nudi u "Povijesti Oktobarske revolucije" nemoguće su smirena sinteza i nepristrana revalorizacija komunističke prošlosti i povijesti uopće.

Iz kritike:

Među bezbrojnim knjigama koje se pojavljuju uoči stote godišnjice Oktobarske revolucije očita je potreba za knjigom koja će ponuditi historiografski pouzdan prikaz tog događaja iz socijalističke perspektive. – Neil Davidson, autor knjige We Cannot Escape History

Iskustvo i pouke 1917. u Rusiji nikada nisu bili toliko potrebni koliko u današnjim nemirnim vremenima. Faulkner je jedan od ponajboljih lijevih povjesničara i ovom knjigom dao je suštinski doprinos raspravi o Oktobarskoj revoluciji. – John Newsinger, Sveučilište Bath Spa

Snažna knjiga o revoluciji koju bi vladajuće elite najradije zaboravile. – Tansy Hoskins, autorica knjige Stitched Up: The Anti-Capitalist Book of Fashion

Neil Faulkner među vodećim je svjetskim povjesničarima marksizma. Po struci je arheolog, a radi kao istraživač na sveučilištu u Bristolu. Autor je brojnih knjiga, među kojima se, uz "Povijest Oktobarske revolucije", ističu "A Marxist History of the World: from Neanderthals to Neoliberals" (2013.) i "Lawrence of Arabia's War" (2016.) koja je nastala na temelju njegovih istraživanja u Jordanu. Uz kontinuirani rad na projektima iz vojne povijesti i arheologije, konzultant je za televizijske povijesne serije te nastupa kao stručnjak i politički komentator. Urednik je časopisa Military History Monthly.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –