Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Paul Beatty

Prodana duša

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Patricija Horvat
  • 06/2018.
  • 320 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532669763
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Po mnogima jedan od najvažnijih američkih romana 21. stoljeća, "Prodana duša" (The Sellout, 2015) Paula Beattyja ujedno je i jedna od najzabavnijih i najduhovitijih knjiga koje ćete pročitati.

Nakon što mu policija na ulici iz čista mira ubije oca, šaptača crnjama, Beattyjev pripovjedač Bombon, urbani zemljoradnik i dugogodišnji pokusni kunić očevih kontroverznih socioloških eksperimenata, odlučuje pokrenuti vlastiti: u većinski afroameričku zajednicu gradića Dickensa, na južnoj periferiji Los Angelesa, u 21. stoljeću – ponovno uvodi ropstvo i rasnu segregaciju. Tom obrnutom revolucijom ograničena dosega Bombon će uz pomoć biča i voća, bivše djevojke i svog novopečenog roba, nekadašnje crnačke filmske zvijezde Hominyja Jenkinsa, pokušati Dickens vratiti na zemljovide s kojih je izbrisan kako svojim bandama, siromaštvom i beznađem ne bi obeshrabrivao sunčano kalifornijsko tržište nekretnina. Pokušat će i... završiti na optuženičkoj klupi Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država.

I baš odatle, s vrha i s dna, briljantni i politički dosljedno nekorektni Paul Beatty, prvi američki dobitnik prestižne Bookerove nagrade za književnost, u "Prodanoj duši" uspio nam je ispričati priču o svijetu u kojem živimo – o očevima i o djeci, o ekonomskoj nejednakosti i rasnoj diskriminaciji, o policijskom nasilju i postropstvu u postrasnoj Americi – tjerajući nas da se grčimo od smijeha i razmišljamo, razmišljamo, razmišljamo.


U jednom kratkom paragrafu Prodane duše pronaći ćete više kvalitetne komike, kulturnog uvida, političkoga komentara, bijesa, tugovanja i istine nego što biste im se mogli nadati u gomili pažljivo osmišljenih suvremenih romana. - The Boston Globe

Prodana duša briljantan je roman. Zadivljujući. Kao da su ga napisali ludi anđeli. - Sarah Silverman

Prodana duša nije samo jedan od najurnebesnijih američkih romana napisanih u posljednje vrijeme, već bi lako mogao biti i prvi veliki satirični roman ovog stoljeća... Ne samo komično remek-djelo nego i mnogo više od toga – jedno od najpametnijih i najpoštenijih razmišljanja o rasi i identitetu u Americi. - Michael Schaub

Paul Beatty autor je romana "Slumberland", "Tuff", "The White Boy Shuffle" i "Prodana duša" (The Sellout, 2015), koji je 2016. osvojio nagradu Man Booker. Autor je i dviju zbirki poezije: "Big Bank Take Little Bank" i "Joker, Joker, Deuce" te urednik antologije afroameričkog humora "Hokum". Živi u New Yorku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –