Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vlado Jukić

Psihijatrijske teme za nepsihijatre

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • 08/2018.
  • 488 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531768542
  • Cijena: 33.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Članci objavljeni u ovoj knjizi (njih 63) nastajali su u četvrtstoljetnom razdoblju, od 1991. do 1997. godine. Premda su pisani kao stručni i kao takvi objavljivani u stručnim časopisima i knjigama, ovdje ih, s obzirom na to da imaju širu društveno-psihijatrijsku dimenziju, sada se predstavljaju i nepsihijatrijskoj javnosti.

Poznato je, naime, da je psihijatrija kao struka, znanost i medicinska disciplina sve zanimljivija široj (intelektualnoj) javnosti, posebice ako se radi o psihijatrijskim temama koje imaju društvenu konotaciju. A ovdje uvršteni članci imaju takvu konotaciju. 

Određenu pažnju mogli bi pobuditi i s obzirom na to da su na neki način svjedok (društveno-psihijatrijskog) vremena (kraj 20. i početak 21. stoljeća) u kojem su nastali. A svako zbivanje i svako vrijeme dobro je promatrati iz različitih perspektiva. Zato bi viđenja određenih zbivanja iz psihijatrijske perspektive i perspektive psihijatra mogla biti zanimljiva pa čak i pridonijeti njihovu rasvjetljavanju.

***

Iščitavajući ponovno i ponovno pripremljenje članke učinilo mi se da bi oni mogli biti zanimljiviji onima koji se interesiraju za psihijatriju nego samim psihijatrima i psihijatrijskim djelatnicima. Osim toga, psihijatri su se, zahvaljujući dostupnosti časopisa i knjiga u kojima su ti članci objavljeni, već mogli informirati o onome što u njima piše. Akceptirali su ih onoliko koliko su im kao teme bili zanimljivi. A zainteresirani nepsihijatri mogli bi poželjeti prelistati knjigu i pročitati njima posebno zanimljive članke!

Pa, ako je tako, knjigu ću namijeniti (i) njima, a na to ću upozoriti i naslovom – Psihijatrijske teme za nepsihijatre. No, unatoč činjenici da u knjizi nema užih i strogo psihijatrijskih tema (opisa pojedinih psihijatrijskih bolesti i poremećaja, njihove dijagnostike, metoda liječenja i rehablitacije...), to ne znači da psihijatre ne zanimaju ovdje obrađene teme. Naprotiv! Zato sam u naslovu, u zagradi, dodao i psihijatre.

Nadam se da ova knjiga, odnosno u njoj sabrani članci, može zainteresiranim čitateljima nepsihijatrima omogućiti uvid u određene psihijatrijske teme koje bi ih mogle zanimati i o kojima bi htjeli znati nešto više. Isto se tako nadam da ovdje sabrani članci mogu barem dijelom osvijetliti dio (društveno) psihijatrijske problematike s kojom smo se susretali i s kojom se susrećemo krajem 20. i početkom 21. stoljeća na ovim našim prostorima. Iako sam naslovom ovu knjigu ponajprije namijenio nepsihijatrima, u podtekstu, posebno onima koji su, bilo profesionalno ili interesom, okrenuti prema psihijatriji i psihijatrijskom bolesniku, pa i psihijatriji kao struci i znanosti, nadam se da će knjiga pobuditi interes i u mojih kolega psihijatara.

No nadam se da će je oni čitati u kontekstu njezina nastanka i ciljeva s kojim su pisani pojedini članci pa u tom kontekstu neće inzistirati na slabostima u pojedinim prilozima, ili u cijelim prilozima, kojih, kako na razini nejasnoća, tako i na razini nedostataka, svakako ima, nego ih u svom promišljanju otklanjati i dopuniti.

Vlado Jukić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –