Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gordana Majdak

Dodir obnaženih misli

  • Nakladnik: Zagrebačka naklada
  • 10/2018.
  • 192 str., meki uvez
  • ISBN 9789532522181
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kako govoriti o ljubavi?

Doista, to nije lako, ni u stvarnom životu, a kamoli u književnosti. Kad se govori o ljubavnim pričama, obično se podrazumijeva da su u pitanju sladunjave, kičaste pričice koje eventualno mogu razonoditi, ali nikako ponuditi nešto više od toga. U klasičnoj književnosti, ako se ljubavne priče uopće pojave, gotovo da možemo unaprijed biti sigurni da će završiti tragično, ili bar umjereno nesretno. Sreća i međusobni pronalazak dvoje ljudi nisu zanimljivi, reklo bi se.

No, zapravo, stvar je u tome što je ispričati priču o jednoj ljubavi vrlo teško. I zbog toga što oko nje vrebaju zamke kiča i pretjeranosti s jedne i nepotrebne drame s druge strane, ali i zbog toga što, bez obzira na Tolstojeve tvrdnje. Sreća nije ništa manje jedinstvena od nesreće. Gordana Majdak shvaća upravo taj, ključni moment svake dobro ispričane priče o ljubavi: svaka je ljubav jedinstvena. Pogotovo kad se o njoj piše iskreno, lirično i erotično kao što to ona radi.

Ovo možda zvuči kao da se radi o panegiriku ljubavi i seksu. Nije tako. Gordana je već jednom ispisala Laudu požudi. U ovoj zbirci, međutim, vidimo sve strane ljubavi: i onu nježnu i toplu jednako kao i onu putenu. A kako nitko ne prolazi životom bez prtljage, pronaći ćemo u njoj i trenutke sjećanja na prazninu, nesigurnost, sve one prepreke koje je neophodno savladati da se netko tko je jednom prebolio ozbiljno razočaranje usudi ponovno povjerovati i povjeriti sebe i svoje srce drugoj osobi.

Tematski smiona, dakle, ova zbirka predstavlja i formalni iskorak: radi se, naime, o zbirci lirskih proza, nešto što se rijetko vidi ne samo kod nas nego i u svijetu. Baš zbog tog neobičnog odabira, zbirku je moguće čitati i napreskokce, uranjajući ujedan ili drugi tekst ovisno od raspoloženja ili čak jednostavno vremena. No moguće ju je, isto tako, čitati i u slijedu, prateći mijene godišnjih doba i, zajedno s njima, mijene u nutrini pripovjedačice koja nam tako pripovijeda doista jedinstvenu priču o doista jedinstvenoj ljubavi.

 

Milena Benini

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –