Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Srđan Valjarević

Komo

  • Nakladnik: Sandorf
  • 10/2018.
  • 218 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533511207
  • Cijena: 17.92 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kad se sredinom devedesetih pojavio u srpskoj književnosti, za Srđana Valjarevića poznati tamošnji novinar Teofil Pančić napisao je da se "obreo niotkuda, kako i treba". Ubrzo je postao jedan od najčitanijih i najnagrađivanijih suvremenih srpskih pisaca. "Komo" je u Srbiji izdan 2006, a tematski je vezan uz boravak Srđana Valjarevića na spisateljskoj stipendiji u Italiji potkraj devedesetih.

Glavni lik romana, mladi beogradski pisac, pronalazi u trošenju Rockefellerove stipendije koju dobiva kako bi u miru i luksuzu talijanske vile pisao roman. Suprotno običajima stipendista, on ni ne pomišlja raditi, a dane provodi opijajući se i družeći s ljudima iz obližnjeg mjesta. Upoznaje mladu djevojku Aldu s kojom, zbog jezične barijere, progovara tek pokoju riječ na mješavini talijanskog i engleskog, a kroz komunikaciju crtežom njih dvoje ostvaruju bliski i erotičnošću nabijen odnos.  Ekonomično pisan, brutalno iskren, roman vrvi autobiografskim činjenicama.

Prema anketi sarajevskog Oslobođenja u kojoj je početkom 2018. sudjelovalo oko 250 autora, kritičara, profesora književnosti, novinara, izdavača i prevodilaca iz regije, "Komo" je najbolja objavljena knjiga od 2000. do 2016. na području Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore.

Intervju s autorom: Srđan Valjarević: Ponekad je dovoljno samo hodatiValjarevićev pojedinac svjestan je sudbinske činjenice vlastita odabira da život ne provodi u prividnoj idili Italije, ili neke treće, perspektivnije zemlje, već u rastrojenosti i bunilu postratne Srbije s početka 21. stoljeća, koje nijemo udara iz podteksta ovoga romana.
Tatjana Gromača

Komo je priča koja se kotrlja jarmuschovski neobavezno i duhovito. Za mene - jedan od najboljih romana generacije.
Zoran Pilić

Kad literarne stipendije, nagrade i rezidencije ne shvaćaš ozbiljno, nastaje Komo: čitak i pitak, dubok i autentičan; tekst, koji ne može nastati na rezidenciji.
Jurij Hudolin

Pripovijedajući o danima mira i dokolice, Komo je izrastao u antiratni roman, pišući o svijetu, pričajući o sebi, Valjarević je rekao sve bitno o nama - ljudima s periferije tog svijeta.
Olja Savičević Ivančević

Srđan Valjarević (1967.), srpski je suvremeni književnik, pisac romana, pripovjedač i pjesnik. Njegove najvažnije knjige su: “List na korici” (roman, 1990.), “Džo Frejzer i 49 pesama” (1992.), “Ljudi za stolom” (roman, 1994.), “Zimski dnevnik” (proza, 1995.), “Drugi dnevnik zime” (proza, 2005.), “Komo” (roman, 2006.) Proza i poezija Srđana Valjarevića prevedene su na engleski, njemački, francuski i švedski jezik.

Roman “Komo” odnio je brojne srpske književne nagrade, i neke strane, a ujedno je postao i jedan od najčitanijih srpskih romana posljednjeg desetljeća.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –