Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirko Tomasović

Kroatističke i romanističke prouke i portreti

  • Nakladnik: Leykam international
  • 11/2018.
  • 296 str., meki uvez
  • ISBN 9789533400693
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U knjizi "Kroatističke i romanističke prouke i portreti" Mirka Tomasovića „valja uz marulološke teme istaknuti i autorovu polemičnost prema sustavnom omalovažavanju hrvatske tradicije s jedne strane hrvatske renesanse u radovima nekih talijanskih kroatista iredentističkih nagnuća, a s druge strane hrvatskoga romantizma u našoj akademskoj i književnoj zajednici“. (akademik Boris Senker) 


„Poglavlja u ovoj knjizi posvećena su kanonskim imenima hrvatske i europske književnosti (Petrarca, Marulić, Cervantes, Tasso i Zlatarić, Góngora, Tirso de Molina, Katarina Patačić, Mihanović, Mažuranić, Šenoa, Krleža i Pessoa) te problemskim promišljanjima književne prošlosti i suvremenosti – hrvatska poezija u zapadnoeuropskom kontekstu, trubadurska tradicija, afirmativan ili negativan odnos suvremenosti prema baštini, književne reakcije na društvene provokacije i dr.“

prof. dr. sc. Cvijeta Pavlović

 

Mirko Tomasović rođen je 1938. u Splitu. Studirao je komparativnu književnost i francuski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1971. do 1999. predaje na Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Umirovljen je 1999. u zvanju redovitoga sveučilišnog profesora. Godine 2000. izabran je za redovitog člana HAZU-a u Razredu za književnost. Preminuo je u Zagrebu 2017. godine.

Prve je radove počeo objavljivati 1957. Tiskano mu je tridesetak knjiga znanstveno-stručnog usmjerenja te petnaestak knjiga prepjeva poezije s talijanskog, francuskog, španjolskog i portugalskog jezika. Posebno se bavio proučavanjem „oca hrvatske književnosti” Marka Marulića te o njemu objavio pet knjiga i držao predavanja na mnogim europskim sveučilištima te u SAD-u i Kanadi. Osim na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, vodio je kolegije i na Hrvatskim studijima te na Akademiji za dramsku umjetnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –