Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Velibor Čolić

Egzil za početnike : Kako uspjeti u izbjeglištvu u trideset pet lekcija

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Mirna Šimat
  • 12/2018.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9789532862096
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Napustiti rovove, prebjeći u Francusku i početi od nule, životariti iščekujući status azilanta, zatim naučiti francuski i objaviti nekoliko romana na tom donedavna nepoznatu jeziku i to kod slavnog Gallimarda . . . zvuči nevjerojatno! A ipak, Velibor Čolić upravo je to doživio i svoje nam iskustvo dirljivo i duhovito pripovijeda u autobiografskom romanu "Egzil za početnike: Kako uspjeti u izbjeglištvu u trideset pet lekcija".

Nesvakidašnji susreti i usputna prijateljstva, prve francuske ljubavi, suočavanje sa svijetom francuske administracije, usponi i padovi, strah, bol, nostalgija za domovinom i PTSP, sve su to teme kojih se Čolić hrabro dotiče uvodeći nas u jedan slomljeni svijet čije je krhotine, srećom, uspio pokupiti i od njih izgraditi novi.
 
Čas mračno poetičan, čas prožet finom ironijom, ovaj roman autobiografskog nadahnuća sazdan, prema Čolićevim riječima, od opeka istine povezanih cementom fikcije, manifest je jedne lude ambicije i nepokolebljive vjere u književnost.  Virginia Bart, Le Monde

Velibor Čolić (1964.), profesionalni pisac i novinar rođen je u Bosni i Hercegovini, studirao je u Zagrebu, a od 1992. živi i radi u Francuskoj, kamo je prebjegao nakon što je, tijekom rata, napustio redove HVO-a. Krajem osamdesetih, objavljivao je u časopisima Oko (Zagreb), Lica (Sarajevo), Naši dani (Sarajevo), Polja (Novi Sad), Quorum (Zagreb) i Polet (Zagreb). U Zagrebu je objavio knjige "Madrid, Granada ili bilo koji drugi grad" (roman, Quorum, Zagreb, 1987.), "Odricanje svetog Petra" (priče, Quorum, Zagreb, 1990.), "Kod Alberta" (roman, Naklada Ljevak, 2006.), "Mother Funker" (roman, Naklada Ljevak, 2009.), "Egzil za početnike" (Vuković & Runjić, 2018.), "Emigrantska mantra" (Meandarmedia, 2021.).

U izbjeglištvu u Francuskoj, bez prethodnog objavljivanja na materinskom jeziku, prevedena su mu na francuski (prevoditeljica Mireille Robin) i objavljena sljedeća vrlo zapažena djela: "Les Bosniaques", "Chronique des oublies", romani "La vie fantasmagoriquement brève et étrange d"Amadeo Modigliani", "Mother Funker", "Les ténèbres denses de la mémoire" i "Perdido". Posljednjih godina piše na francuskom i objavljuje romane "Archanges" (Editions Gaïa, 2007.) i "Jésus et Tito" (Editions Gaïa, 2010.), da bi potom prešao u jednu od najprestižnijih francuskih izdavačkih kuća – Gallimard, koja mu objavljuje "Sarajevo Omnibus" (2012.), "Ederlezi – Comédie pessimiste" (2014.) i "Egzil za početnike: Kako uspjeti u izbjeglištvu u trideset pet lekcija" (2016.).

"Egzil za početnike" dosad je objavljen u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj, a osim hrvatskog, spremaju se i slovensko i tursko izdanje. Godine 2014. prima nagradu Francuske akademije Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature française za cjelokupni književni opus.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –