Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tommi Kinnunen

Na križanju četiriju cesta

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Boris Vidović
  • 12/2018.
  • 355 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592344
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Na dalekom sjeveru Finske, u surovoj hladnoći i teškim životnim prilikama, na križanju četiriju cesta smjestili su se jedna kuća i njezini stanari čiji se životi, poput cesta samih, ukrštavaju i neminovno susreću. Kroz gotovo stotinu godina, a sve u istoj kući, pratimo živote Marie, njezine kćeri Lahje, Lahjinog supruga Onnija te njihove snahe Kaarine.

Svi su na neki način drukčiji i odskaču iz zajednice – Maria je samohrana majka i primalja koja pati za priznanjem i poštovanjem, Lahja ima izvanvanbračnu kćer i muža koji je sve otuđeniji, Onni živi za kratke i zabranjene bljeskove drugog života kojeg potajno vodi, a Kaarina stremi privatnosti i oslobođenju od svekrvinih okova. Nikome od njih život nije lak, i svi se bore s predrasudama okoline, vjerskim fundamentalizmom, nedostatkom komunikacije i samoćom.

"Na križanju četiriju cesta" Tommija Kinnunena intenzivna je i snažna priča o životu ljudi triju generacija u finskoj zajednici, koji su na neki način prepušteni na milost i nemilost surovoj prirodi i rigidnoj društvenoj kontroli. Priča je to o potrebitim ljudima, ljudima koji nemaju uvijek snage nositi se s drugim, o razlikama i strpljenju, o stvaranju ili pronalaženju ono malo prostora za sebe i vlastite snove.

Kinnunen vješto portretira živopisne i upečatljive likove, a njihova je ljudskost vidljiva u pomno skrojenim i delikatnim prizorima. Ovaj melankolični roman u kojemu su vješto prikazane sve promjene kroz koje je finsko društvo prolazilo, ali i neobični životi pojedinaca, ujedno je i dojmljiv doprinos ljudskom dostojanstvu.

Tommi Kinnunen (1973., Kuusamo) finski je autor triju romana koje je kritika nagradila hvalospjevima, a čitatelji s oko 150 000 prodanih primjeraka u Finskoj i prijevodima na dvadesetak jezika. Prvijenac "Na križanju četiriju cesta" iz 2014. vinuo ga je visoko na književnu scenu. Osim što je bio jedan od najprodavanijih nežanrovskih romana u Finskoj te godine, priskrbio mu je  i nagrade „Thank You for the Book“ (2015.), nagradu „The Grand Finnish Journalism Prize“ za najbolju knjigu 2014. (2015.) te Young Aleksis (2015.).

Bio je u užem izboru za nizozemsku nagradu „Europese Literatuurprijs“ (2016.), za „Finlandia Fiction Award“ (2014.) te za nagradu za najbolji debitantski roman godine (2014.). I za svoj drugi roman "Lopotti" (2016.) bio je u užem izboru za nagradu „Finlandia“, najvažniju finsku nagradu za prozu, te je prodan u 50 000 primjeraka. Njegov posljednji roman Pintti (2018.) prodao se u 15 000 primjeraka u prvom tjednu nakon objavljivanja.

Kinnunen osim romana piše i drame i kabaree, a roman "Na križanju četiriju cesta" adaptiran je za kazališnu predstavu i za operu te i u tim oblicima požeo brojne pohvale.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –