Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tommi Kinnunen

Rekla je da se ne kaje

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Boris Vidović
  • 07/2023.
  • 256 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594225
  • Cijena: 21.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Stotinama kilometara dug povratak kući bit će dramatično i mukotrpno iskustvo za pet žena koje su puštene iz norveškog zarobljeničkog logora u proljeće 1945. Bez prikladne obuće i hrane, obrijanih glava koje su znamen i kazna za suradnju s nacistima, s teretom vlastitih misli o odlukama koje su onomad donijele, one pješače svojim domovima kroz spaljenu i ratom uništenu Laponiju. Uz strepnju o neizvjesnoj budućnosti koja ih čeka, a koja neprestano tinja u njihovim glavama, ove će odvažne pješakinje razviti nevjerojatno međusobno razumijevanje i solidarnost. No hoće li to biti dovoljno da ožiljci nestanu, da se razlozi njihovih odluka razvodne i da sve one prevladaju strahove koji ih obuzimaju zbog povratka?

Nakon "Na križanju četiriju cesta", novi roman Tommija Kinnunena, "Rekla je da se ne kaje", surovo je istinita proza o svim onim tihim i nevidljivim ženama, sudionicama rata izvan bojišnice. Riječ je dirljivoj posveti ženskoj odlučnosti i nevjerojatnoj hrabrosti i snazi ljudskog duha u turobnim vremenima, a njihovo je pješačenje emotivno putovanje u mračne dubine dvojbenih odluka koje su ih zauvijek obilježile.


Neki marširaju iz rata kao heroji, drugima je oduzeto dostojanstvo. Ovaj roman, smješten u vrijeme nakon Drugog svjetskog rata, nudi još jedan prikaz beznadnog razdoblja obnove u Finskoj, u kojem su se nade i snovi srušili. Drugačija vrsta putopisnog romana Tommija Kinnunena dugo će ostati u umovima čitatelja, ostavljajući dirljivu sliku.
Povjerenstvo nagrade „Finlandia“

Kao pisac, često mijenja perspektivu, što rezultira višedimenzionalnom pričom. Njegovi ženski likovi nisu ni kriminalke ni svetice – a njihove priče svakako nisu opresivno moralizirajuće…
Johanna Suominen, Etelä-Suomen Sanomat

Ovo je knjiga o tome što rat učini osobi. Kinnunen piše za sva osjetila: čitatelj miriše zadimljene ruševine i kuša rijetku juhu, osjeća ženski užas, bol i nadu…
Suvi Kerttula, Ilta Sanomat

Ova se knjiga preporučuje svima koje zanima (Laponski) rat, a posebno poslijeratno razdoblje, kao i svakome koga zanima kako je rat u konačnici utjecao na Fince. Iako je na kraju završio, patnje naroda nipošto nisu bile gotove.
Kirsti Vuorela, Länsi-Savo

Ponovno, Tommi Kinnunen daje prostor onima bez glasa. Ovog puta obrušava se na temu zaogrnutu stidom i šutnjom.
Miia Gustafsson, Yle

Tommi Kinnunen (1973., Kuusamo) finski je autor triju romana koje je kritika nagradila hvalospjevima, a čitatelji s oko 150 000 prodanih primjeraka u Finskoj i prijevodima na dvadesetak jezika. Prvijenac "Na križanju četiriju cesta" iz 2014. vinuo ga je visoko na književnu scenu. Osim što je bio jedan od najprodavanijih nežanrovskih romana u Finskoj te godine, priskrbio mu je  i nagrade „Thank You for the Book“ (2015.), nagradu „The Grand Finnish Journalism Prize“ za najbolju knjigu 2014. (2015.) te Young Aleksis (2015.).

Bio je u užem izboru za nizozemsku nagradu „Europese Literatuurprijs“ (2016.), za „Finlandia Fiction Award“ (2014.) te za nagradu za najbolji debitantski roman godine (2014.). I za svoj drugi roman "Lopotti" (2016.) bio je u užem izboru za nagradu „Finlandia“, najvažniju finsku nagradu za prozu, te je prodan u 50 000 primjeraka. Njegov roman "Pintti" (2018.) prodao se u 15 000 primjeraka u prvom tjednu nakon objavljivanja, dok je roman "Rekla je da se ne kaje", izdan 2020. godine, osvojio dvije važne finske nagrade – „Minna Canth“ i „Suomalainen Kirjakauppa“ te se našao u užem izboru za nagradu „Finlandia“.

Kinnunen osim romana piše i drame i kabaree, a roman "Na križanju četiriju cesta" adaptiran je za kazališnu predstavu i za operu te i u tim oblicima požeo brojne pohvale.

Ljubimac publike, kojega nazivaju i finskom Elenom Ferrante, u Finskoj je toliko čitan da naklade njegovih knjiga rastu i do nevjerojatnih 150 000 primjeraka. Živi u Finskoj i radi kao profesor finskoga jezika i književnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –