Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Édouard Louis

Povijest nasilja

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Lea Kovács
  • 07/2019.
  • 168 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320915
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon večere s prijateljima u pariškom restoranu na Badnjak, Édouard na putu kući susreće mladića i upušta se s njim u razgovor. Napeta i spontana igra zavođenja odvest će ih u Édouardov stan gdje će se ljubavnički susret nizom obrata iznenada pretvoriti u dramatičnu noć u kojoj mladić Reda poseže za oružjem.

Nevoljko i na nagovor prijatelja, Édouard podiže tužbu protiv zlostavljača i upada u mučne labirinte policijskog i sudskog postupka, ponovno proživljavajući nasilje. Ono se sada nastavlja kroz vlastite riječi kojima je prisiljen uvijek iznova opisivati sve detalje kobne noći kao i riječi svih onih što prepričavaju i slažu mozaik priče pri čemu Édouard bolno spoznaje koliko je izvlašten iz vlastite istine, vlastitih suza i sjećanja.


Autobiografskim romanom "Povijest nasilja" Édouard Louis, u pokušaju prodiranja u razloge spirale nasilja, rekonstruira traumu događaja ispisanu u nekoliko narativnih linija u kojima se društveni odnosi zrcale u sudbinama pojedinaca od kojih svaki na svoj način odgovara na duboko ukorijenjenu nepravdu, siromaštvo, rasizam, svekoliku diskriminaciju i njihovo perpetuiranje kroz institucije moći.

 

Maestralna i bolna potraga za istinom.
Le Monde des Livres 

Édouard Louis zaziva mističnost i snagu antičke tragedije te potvrđuje svoje umijeće prikazivanja stvarnosti.
Télérama 

Snažan i uznemirujući roman, jednako izvrstan kao i prvijenac "Raskrstimo s Eddyjem".
Livres Hebdo 

U ovome zapanjujućem i napetom romanu koji vješto razbija kronologiju, Édouard Louis ocrtava ponore ljudske duše.
Deutschlandfunk

Žestoka i neugodno uzbudljiva knjiga u kojoj su bolni događaji postavljeni kao temelj za šire razmatranje klase, rase i individualnosti. Roman Povijest nasilja ne preza ni pred čime u načinu na koji secira klasne odnose i diskriminaciju.
Times Literary Supplement

Louisova je najveća spisateljska prednost u tome što svemu prilazi s toliko strasti, katkad gotovo kao da je opsjednut, a pritom filozofskim umom istražuje vlastite osjećaje ne želeći ih zatomiti.
The Guardian

Édouard Louis (rođen 1992. kao Eddy Bellegueule) odrastao je u selu Hallencourt na sjeveru Francuske, mjestu radnje njegova prvijenca Raskrstimo s Eddyjem. Siromaštvo, nasilje i alkoholizam s kojima se susretao u djetinjstvu glavne su teme njegova književnog rada. Prvi je u široj obitelji maturirao, a 2011. primljen je na prestižnu École Normale Supérieure u Parizu. 2013. službeno je promijenio ime u Édouard Louis.

Autobiografski roman "Raskrstimo s Eddyjem" (2014.) doživio je nesvakidašnju medijsku pozornost i brojne pohvale zbog književne iznimnosti, ali i izazvao kontroverze zbog načina prikazivanja radničke klase i vlastite obitelji. Slijede romani "Povijest nasilja" (2016.), "Tko je ubio mog oca" (2018.) i "Borbe i metamorfoze jedne žene" (2021.).

Kao angažirani pisac, koji u svojim javnim nastupima i manifestima oštro progovara o jačanju desnice i kritizira kapitalističke društvene odnose, smatra se jednim od najvažnijih glasova svoje generacije u Francuskoj gdje uživa status zvijezde, a njegovi su romani dosad prevedeni na tridesetak jezika te uprizoreni na kazališnim daskama i ekranizirani.

Od 2019. predaje na Visokoj školi za scenske umjetnosti La Manufacture u Lausannei.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –