Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Davor Špišić

Košer

  • Nakladnik: Hena com
  • 08/2019.
  • 220 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592603
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Kad sedamdesetogodišnji Ljubo, bivši podoficir nekadašnje Jugoslavenske narodne armije, dobije uznemirujući poziv od svoje kćeri koja se s Liječnicima bez granica uputila u Izrael i tamo završila u izraelskom vojnom zatvoru, bez razmišljanja će krenuti u Jeruzalem spašavati svoju jedinicu.

No kći Zorica nije jedino što u mitskoj zemlji iskonske ljubavi i vjekovnih mržnji Ljubo može dobiti natrag ili zauvijek izgubiti. Tamo će ponovno vidjeti i Zoričinu majku Rahelu, svoju jedinu i neprežaljenu životnu ljubav koja ga je napustila trideset godina ranije. Putujući u Izrael, Ljubo putuje i u vlastitu prošlost, u brak s Rahelom koji se nepovratno urušio zajedno s Berlinskim zidom, u tugu zbog dvije izgubljene ljubavi svoje kćeri, u nemilo sjećanje na svoj život nakon razvoda u kojem on i kći nisu ostali samo na brisanom prostoru razorene obitelji, nego i na vjetrometini novih političkih okolnosti u kojima je sve bitno u njihovoj biografiji postalo nepoželjno.


Davor Špišić vodi čitatelje na putovanje kroz dramatičnu sadašnjost, potresnu prošlost i upitnu budućnost čvrstom rukom pripovjedača koji na hodočašće za ljubav ne šalje samo svog junaka, nego i sve one koji su ljubav pronalazili, gubili, čuvali, napuštali ili se za nju, baš kao Ljubo Zorica u "Košeru", borili prevaljujući daljine još veće od geografskih. 

Davor Špišić, dramatičar, scenarist i prozaik, rođen je 1961. u Osijeku. Za svoje drame dosad je već četiri puta dobio Nagradu Marin Držić, kao i brojne festivalske kazališne nagrade. Drame su mu izvođene u svim hrvatskim kazalištima i u inozemstvu, na radiju i televiziji, a objavljene su u knjigama "Predigre", "Raj bez fajrunta" i "Berlin, Charlie".

Kao scenarist surađivao je na scenariju treće sezone TV-serije Počivali u miru (Ring produkcija i HTV, 2018.).

1992. u koautorstvu s D. Topićem objavio je publicističku prozu "Slavonska krv", a 1994. godine zbirku kolumni "Svlačenje smrada" u izdavačkoj kući Meandar, gdje mu 1997. izlaze "Trbuhozborci", proza koja se smatra „spojem ratne reportaže, kolumne, kulturologijskoga eseja i političkog komentara.

Godine 2002. objavljuje zbirku horor-priča "Kuke za šunke" (Znanje), a 2004. godine roman "Koljivo", za koji je dobio nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman. 2006. godine, također u izdanju V.B.Z.-a, izlazi mu roman "Ples s mladom", a 2011. roman "Samovar" u izdanju Algoritma.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –