Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Davor Špišić

Ples s mladom

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 12/2006.
  • 207 str., meki uvez
  • ISBN 953201635X
  • Cijena: 5.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Novi roman Davora Špišića "Ples s mladom", uznemirujuća je obiteljska melodrama s istoka Hrvatske, koja uključuje poznate a još uvijek nerazjašnjenje događaje iz 1991. godine. Špišić je hrabro ispisao sagu o zločinu i kazni, pravdi i krivnji, jednu emotivnu storiju o praštanju u kojoj su događaji iz prošlosti jedne čitave regije kompozicijski spretno isprepleteni s obiteljskim panoptikumom.

Glavni junak romana "Ples s mladom" je dvadesetogodišnji mladić Alen koji služi civilni vojni rok u Domu za nezbrinutu djecu a otac mu je pukovnik HV-a što neizostavno dovodi do brojnih sukoba između njih dvojice. Kako se tokom romana pokazuje, taj odnos utječe na sudbinu cijele obitelji Boškovića. Obitelj je putem oca umješana u ratne zločine i ta činjenica iz povijesti djeluje kao detonator u raspadu te cijele obitelji. Uz to, u cijelom romanu naći će se i dvije ljubavne priče, koje na kraju donose svjetlo i nadu bez obzira koliko to utopijski zvučalo.

"Ples s mladom" je, dakle, višestruko slojevita priča koja ponire u iskonsko zlo, čiji autor vjeruje da dobro mora pobijediti, pa stoga i ispisuje melodramatsku potragu za srećom i opstankom obitelji, čiji junaci izgaraju od čežnje za ljubavlju. Istovremeno, "Ples s mladom" je energični i tvrdokuhani triler napisan na fonu očajničkog terorizma u kojem se crni humor utapa u atmosferi panonske depresije.

Davor Špišić – rođen 1961. u Osijeku – dosada je objavio više knjiga drama, eseja i proze, a njegov prvi roman "Koljivo" posve je zasluženo osvojio V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2004. godine.

Više o romanu saznajte iz intervjua koji je s autorom vodio Denis Derk. Večernji list.

Davor Špišić, dramatičar, scenarist i prozaik, rođen je 1961. u Osijeku. Za svoje drame dosad je već četiri puta dobio Nagradu Marin Držić, kao i brojne festivalske kazališne nagrade. Drame su mu izvođene u svim hrvatskim kazalištima i u inozemstvu, na radiju i televiziji, a objavljene su u knjigama "Predigre", "Raj bez fajrunta" i "Berlin, Charlie".

Kao scenarist surađivao je na scenariju treće sezone TV-serije Počivali u miru (Ring produkcija i HTV, 2018.).

1992. u koautorstvu s D. Topićem objavio je publicističku prozu "Slavonska krv", a 1994. godine zbirku kolumni "Svlačenje smrada" u izdavačkoj kući Meandar, gdje mu 1997. izlaze "Trbuhozborci", proza koja se smatra „spojem ratne reportaže, kolumne, kulturologijskoga eseja i političkog komentara.

Godine 2002. objavljuje zbirku horor-priča "Kuke za šunke" (Znanje), a 2004. godine roman "Koljivo", za koji je dobio nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman. 2006. godine, također u izdanju V.B.Z.-a, izlazi mu roman "Ples s mladom", a 2011. roman "Samovar" u izdanju Algoritma.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –