Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Han Kang

Ljudska djela

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Mirna Čubranić
  • 10/2019.
  • 236 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592702
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Najednom se zapitaš: kad tijelo umre, što se dogodi s dušom? Koliko se dugo zadrži uz svoj nekadašnji dom? U jeku krvlju ugušenog studentskog ustanka u Gwangjuu 1980., petnaestogodišnji dječak Dong Ho nemilosrdno je ubijen. Njegova smrt u romanu figurira kao ulazna i izlazna rana, a kroz vizure njegova prijatelja, urednice koja se bori s cenzurom, bivšeg zatvorenika i tugom shrvane dječakove majke rasplest će se Dong Hoova priča, ali i sudbine mnogih drugih zahvaćenih ovom povijesnom epizodom krutog režima, političke brutalnosti i nehumanosti. Pitanje koje se neizbježno nameće jest: kako dijametralno suprotna ljudska djela – nasilje i dostojanstvo – mogu supostojati?


Roman "Ljudska djela" jedne je od najcjenjenijih suvremenih južnokorejskih autorica Han Kang, premda posve tematski drukčiji od prethodne "Vegetarijanke", nastavak je autoričine poetike nasilja. Iako je pritisnuta bremenom stvarnih povijesnih događaja, riječ je o punokrvnoj priči koja se čita više kao izvrsno ispisana kolektivna povijest nasilja negoli kao politička kritika.

Han Kang (r. 1970., Gwangju) jedna je od najcjenjenijih suvremenih južnokorejskih  autorica. Studirala je književnost na Sveučilištu Yonsei u Seoulu, a na literarnu scenu kročila je kao pjesnikinja 1993. Prvi roman, "Red Anchor" objavila je 1994., a do danas je objavila još nekoliko romana, novela i kratkih priča.

Engleski prijevod romana "Vegetarijanka" (2015.) ostvario je golem međunarodni uspjeh te 2016. osvojio nagradu "Man Booker International". Motivski naslonjen na prethodno objavljenu novelu, hvalospjevi književne kritike pozicionirali su ovaj roman u sam kanon suvremene književnosti. Uslijedio je roman "Human Acts" (2016.) i "The White Book" (2017.), žanrovski hibridna autobiografska meditacija.

Od ostalih priznanja za Hanin opus, ističu se književne nagrade "Yi Sang", "Manhae" i "Korejska književna nagrada za roman". Živi u Seoulu gdje predaje kreativno pisanje na Umjetničkoj akademiji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –