Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gary Barker

Muzej izgubljenih ljubavi

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Tomislav Kuzmanović
  • 11/2019.
  • 200 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533581743
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Kad na putu prema moru nakratko svrate u Zagreb, dvoje mladih Amerikanaca, psihoterapeutkinja Katia i sveučilišni predavač Goran, posjete Muzej prekinutih veza. Među eksponatima nailaze na pismo Goranove prve ljubavi iz izbjegličkog kampa u Bosni i shvaćaju kako ih sjena prošlosti – sve dok s njom ne svedu račune – neće pustiti na miru. Istodobno, na drugom kraju svijeta, Katijin klijent Tyler, bivši američki vojnik i povratnik iz Afganistana, smisao života pronalazi u neočekivanom očinstvu.

U "Muzeju izgubljenih ljubavi" Gary Barker kombinira svoj spisateljski talent i dugogodišnji rad borca za ljudska prava. Barkerovo pisanje dirljivo je i realistično, a glavni junaci, unatoč svojim lošim startnim pozicijama, svesrdno se trude da ne završe kao samo još jedan izložak u Muzeju prekinutih veza.


Rat i ljubav vječne su književne teme. Stoga pisanje o njima ne traži samo hrabrog, nego i vještog pisca. Koristeći Muzej prekinutih veza kao okvir te kombinirajući dokumente i priče, Gary Barker pronalazi zanimljiv način da spoji svoje ljubavnike kroz vrijeme i preko kontinenata, pripovijedajući o njihovoj dirljivoj, beznadnoj, tragičnoj, no i ispunjujućoj borbi za ljubavlju.
Slavenka Drakulić

Prošlost progoni sadašnjost u ovom fragmentiranom romanu o mladim muškarcima i ženama koji nastoje vratiti ljubav. Te međusobno isprepletene priče bolno su emocionalne i krajnje realistične. Dirljiva knjiga o preživjelima u oružanim – i posebno nenaoružanim – sukobima.
Kirkus Reviews

Emocionalna snaga Muzeja izgubljenih ljubavi očita je od prve stranice i neće vas iznevjeriti. Ovi likovi dišu, vole, žaluju. Ostaju s vama.
Jennifer Fox, scenaristica i redateljica filma "Priča"

Gary Barker piše lijepo i efikasno kao rijetko koji pisac – u cijeloj knjizi nema niti jedne suvišne rečenice. On je Hemingway bez lažne macho energije, a Muzej izgubljenih ljubavi iznimno je svjedočanstvo o trajnoj snazi naših prošlosti.
Richard Reyes-Gavilan, izvršni direktor Javnih knjižnica Washington DC-a

Nadahnut stvarnim muzejom u Hrvatskoj, u svojem Muzeju izgubljenih ljubavi Gary Barker oživljava niz likova koji se trude pokazati ljubav, dobrotu, hrabrost i integritet u svijetu u kojem prevladavaju rat, genocid, silovanja, mučenja i traume. Dok slijedi nekoliko muškaraca i žena do njihovih prijelomnih odluka, njihove nas tragedije obuzimaju, a ljudskost uzvisuje.
Michael Reichert, autor knjige "How to Raise a Boy: The Power of Connection to Raise Good Men"

Gary Barker (1961.) američki je istraživač, aktivist za ljudska prava i pisac. Doktorirao je razvojnu psihologiju na Sveučilištu Loyola u Chicagu. U središtu njegovog znanstvenog djelovanja je nasilje muškaraca u konfliktnim i nekonfliktnim okruženjima, kao i zalaganje za rodnu jednakost. Osnivač je Promunda, međunarodne organizacije koja djeluje u postkonfliktnim društvima u Africi, Latinskoj Americi i Bliskom istoku, a cilj joj je sprečavanje nasilja.

Apolitical ga je 2019. imenovao jednim od stotinu najutjecajnijih ljudi na svijetu u području rodne jednakosti. Njegova četiri romana, "Luisa’s Last Words", "The Afghan Vampires Book Club", "Mary of Kivu" te najnoviji, "Muzej izgubljenih ljubavi" (Museum of Lost Love, 2019.) nadahnuti su njegovim iskustvima borca za ljudska prava.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –