Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Neil Jordan

Utopljeni

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Damir Biličić
  • 07/2020.
  • 280 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533554310
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jonathan je engleski privatni istražitelj koji sa ženom i kćeri živi u neimenovanu suvremenom gradu čije se koordinate nalaze negdje na ugarskom dijelu nekadašnje Austro-Ugarske. Upravo u vrijeme u koje u tom gradu započinju socijalni nemiri, prosvjedi i val nasilja, on istražuje slučaj davno nestale djevojke i, proganjan bračnom i životnom krizom, polako se počinje gubiti u kolopletu kaosa, anarhije, onirizma i manirizma...

Roman "Utopljeni" poznatoga prozaika i još poznatijega scenarista i redatelja Neila Jordana izrazito je uspjela slitina različitih filmskih i književnih žanrova, tendencija i odlika. Nalik na filmove Šesto čulo, Vrtoglavica i Prozor u dvorište, ovo djelo spaja noir, psihološki triler, horor, filmove detekcije, filmove proganjanja i misterij gubitka kontrole.

Nalik na esteticističke romane "Mrtvi Bruges", "Petrograd" i "Smrt u Veneciji", ovo je djelo u svojoj izvedbi pripadno prozama simbolizma, secesije, fin de sièclea. Sve je tu: maglovitost, mutnoća, koprena, somnambulizam, opijenost gradom, arhitekturom, ulicama i dvorištima, (barokna) glazba, atmosfera zalaska i propadanja, fantastika, odrazi i obrisi, simboli, lik društvenog autsajdera kojega nešto metafizičko progoni i nadilazi njegove spoznajne dosege...

Jordanov roman pisan je jednostavnim, preciznim i lijepim jezikom, ispunjen je sjajnim lirskim pasažima, sadrži zanimljivu priču kojoj ne škodi ni učinak déjà vua, nego podcrtava citatnost, a osobita su vrijednost filmični, brzi i živi dijalozi, oslobođeni okova navodnika. Ukratko: misterij, ali misterij dobro pisane književnosti.

 

Jordanova vjera u jezik apsolutna je, kao i njegova vještina. – Irish Times

Njegov filmski senzibilitet donosi očaravajuću prozu. – Sunday Times

Jordan je izvrstan u anatomiji ljubomore... Metafizički triler s nadnaravnim obratom u kojem je raspoloženje ono što je najupečatljivije... Evocirajući osjećaj odsutnosti i gubitka. – Times Literary Supplement

Neil Jordan rodio se 1950. u Sligu. Njegova prva zbirka kratkih priča "Noć u Tunisu" osvojila je 1979. Guardianovu nagradu za najbolju prozu, a među njegovim kasnijim romanima još su i "The Past", "Sunrise with Sea Monster", "Shade" i "Mistaken", odreda popraćeni pohvalama kritike. Filmovi koje je napisao i režirao dobili su brojne nagrade, među kojima su i Oscar (Plačljiva igra), Zlatni lav u Veneciji (Michael Collins), Srebrni medvjed u Berlinu (Mali mesar) i više nagrada BAFTA (Mona Lisa i Plačljiva igra). Živi u Dublinu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –