Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sara Ahmed

Kulturna politika emocija

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 11/2020.
  • 408 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582894
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Što su emocije i kako one utječu na naše živote, naše odluke, naša tijela? Kad nas pokreću, a kad natjeraju da se zaustavimo? Povezuju li nas emocije kao zajednicu, ili nas u svijetu punom kontradikcija sve više razdvajaju? Koji je odnos između emocija, jezika i tijela? Sve su to pitanja na koja u ovoj knjizi pokušava odgovoriti feministička teoretičarka Sara Ahmed analizirajući popularne i teorijske tekstove, uz mnoštvo primjera iz svakodnevnog života.

"Kulturna politika emocija" kreće od konkretnih emocija – od boli, mržnje, straha, gađenja, srama i ljubavi – i upotrebljava ih kako bi analizirala “emocionalnost tekstova” povezujući rasu, rod i seksualnost, u svjetlu vrlo aktualnih tema poput imigracije, terorističkih napada ili važnosti emocija u feminističkoj i queer politici. Sara Ahmed upozorava na rastuće nepravde suvremenoga života, na činjenicu da određene skupine ljudi smatramo nevrijednima emocija, da neke živote isključujemo jer se ne uklapaju u društveno prihvaćenu normu. Kulturna politika emocija svakim nas svojim pitanjem poziva na razmišljanje o boljem, pravednijem svijetu, utemeljenom na zajedništvu i razumijevanju.


Studija "Kulturna politika emocija" Sare Ahmed jedna je od najvažnijih suvremenih knjiga posvećenih problemu emocija. Autorica emocijama ne prilazi više kao isključivo individualnim psihičkim stanjima, već uvjerljivo dokazuje kako emocije funkcioniraju kao društvena norma – nastaju, uče se i cirkuliraju u zajednici te ih dijele velike skupine ljudi.
Maša Grdešić

Ahmed proučava afekte u kompleksnom i politički raznorodnom prostorno- vremensko-socijalnom rasteru, promišljajući i vezu afekata s građanskom, koliko i osobnom aktivacijom subjekta. (...) Riječ je o seminalnom djelu koje ukazuje na mehanizme kolektivnosti svih naših afekata.
Nataša Govedić

Sara Ahmed feministička je teoretičarka. Bavi se intersekcijom feminizma s teorijama rase, postkolonijalnim i queer teorijama. Predavala je na Sveučilištu Goldsmiths u Londonu, ali je iz protesta zbog slučajeva seksualnog uznemiravanja na kampusima postala nezavisna znanstvenica.

Njezine su najvažnije knjige "Kulturna politika emocija" (The Cultural Politics of Emotion, 2004.), "Queer Phenomenology: Orientations, Objects, Others" (2006.), "The Promise of Happiness" (2010.) i "Living a feminist life" (2017.). Piše blog Feminist Killjoys.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –