Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zvonimir Šikić

Knjiga za klikeraše

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2020.
  • 456 str., meki uvez
  • ISBN 9789533137858
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Knjiga za klikeraše" poznatog znanstvenika i sveučilišnog profesora Zvonimira Šikića popularno je znanstvena knjiga koja za širu publiku objašnjava matematičke zakonitosti u velikom rasponu tema – od obrazovanja, ekonomije i politike, do zakonodavstva i demokracije.

Iza sasvim ozbiljnih naslova poglavlja poput „Što je i čemu služi obrazovanje“, „Što je demokracija“, „Država i vjera“, „Tko treba izdavati novac?“ ili „Zašto nam treba feminizam“ do onih zaigranih poput „Hrvatski izborni sustav i deve“, „Piketty ili Kako sam konačno shvatio Jane Austen“ i „Lijevo, desno, nigdje promatrača“ autor pokazuje na koji je način matematika svuda oko nas i kako nam ona pomaže da razumijemo sebe i druge.


Posebno želim podsjetiti čitatelja da se njezinoj višestrukoj zavodljivosti ne prepusti sasvim nego tek u pravoj mjeri. U obje verzije matematika je općenito, a i u ekonomiji, vrlo zavodljiva. U statističkoj verziji ilustrira to fraza 'podatci sve govore' (iako podatci, zapravo, ne govore ništa nego nešto natuca tek njihova interpretacija). Matematičko-logičko modeliranje, s druge strane, najčešće je ispunjeno neočekivanim, iznenađujućim zaključcima, gotovo otkrićima, koji u trenutcima nalikuju prosvjetljenju. Ono lupanje dlanom po čelu, ono – kako se nisam sam sjetio. To je onaj 'misterij'. Šikićeva knjiga obiluje tim dojmom, tom manirom.

Pretpostavljam da čitatelju Šikićevu knjigu nisam olakšao. Ili jesam? Knjiga možda i nije teška za čitanje. Ili jest (neki izvodi, osobito u matematičkom dijelu, nisu za dekoncentrirane, katkad zahtijevaju i opetovano čitanje). No koja sve vrata knjiga otvara, ne možete ni pretpostaviti. Bilo da je čitate članak po članak ili kao cjelinu.

(iz predgovora Željka Ivankovića)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –