Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Davor Slamnig

Čudovište

  • Nakladnik: Media bar
  • 11/2020.
  • 106 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789538357008
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Davor je Slamnig (1956.) zbirku priča "Čudovište" prvi put objavio 1980. godine u izdanju CDD-a. Knjiga je ubrzo po objavi stekla kultni status, a njezina je autora prometnula u jednog od najutjecajnijih autora kratke priče osamdesetih…

U Slamnigovim pričama šankovi oživljavaju i žderu šankerice, kreveti prijete progutati ljubavnike, a partvišima izrastaju zubi - nije bilo lako voljeti u osamdesetima, ali se moglo voditi ljubav kroz prostor/vrijeme, s pomoću glazbe. Mnoge priče govore upravo o ljubavi koja je u Slamnigovoj verziji i lijepa i tužna, premošćuje vrijeme i izaziva egzistencijalne potrese, dirljivo je romantična (Cajger na cajgeru) i brutalno realistična (Neobično lijepa misao). Pored muško-ženskih odnosa, autor se bavi i banana-traumama iz djetinjstva, krizama identiteta, razlikovanjem sebe od drugoga, glazbom koja magično manipulira stvarnošću, ponekad miješa poeziju i prozu kao pivo i lozovaču („efekt je snažan, ali nezdrav“), a sve je to uronjeno u humor čiji je smisao „u tome da se neka neugodna istina izreče i da onda ljudi shvate da se ona tiče i njih“…

Čudovište je u mnogo čemu demonstracija spisateljske moći, gladi za svijetom i ludičke znatiželje. U ovih četredeset godina nije ostarjelo ni dana!

(iz pogovora Tanje Tolić)

Davor Slamnig rođen je 13. ožujka 1956. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Glazbenu školu i Filozofski fakultet, navodno, nije završio. Školovao se i u SAD-u, u Bloomingtonu, u saveznoj američkoj državi Indiani i u Chicagu. Za zbirku priča "Čudovište" (1980.) dobio je Nagradu 7 sekretara SKOJ-a. Objavio je još zbirke priča "Qwertzu i Opš" (1983.) i "Krumpirova rodbina" (2005.) Za svoj prvi roman "Topli zrak" (2002.) dobio je godišnju nagradu Jutarnjeg lista.

Usporedo s književnošću Davor Slamnig bavi se i glazbom. Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je član grupe Buldožer. Godine 1982. objavio je album Mira Furlan i Orkestar Davora Slamniga, a pisao je glazbu i za popularni radijski serijal Milan Blenton.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –