Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mia Couto

Lavičina ispovijed

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Dean Trdak
  • 12/2020.
  • 224 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582467
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kad u napadu lava strada još jedna djevojka, ljudi u mozambičkom selu Kulumaniju odluče raspisati natječaj za lovca. Posao dobiva Arcanjo Baleiro, koji ima lov u svojim genima, no proganja ga zagonetna sudbina njegovih bližnjih. U Kulumaniju ga čeka Mariamar, kći lokalnog tragača, koja je oduvijek čeznula za dalekim svijetom, ali sputana je običajima i očevom željom. Premda roditelji pokušavaju osujetiti njezin susret s Arcanjom, ne mogu spriječiti da lov na lavove izvuče na vidjelo mračne obiteljske tajne. Jesu li zvijeri koje se goste djevojkama stvarno lavovi ili je riječ o užasu koji čovjeku može prirediti samo drugi čovjek?

"Lavičina ispovijed" mozambičkog pisca Mije Couta egzotična je priča o svjetovima u kojima se prožimaju mitovi i surova stvarnost, a puška i metak često nisu od koristi. Uzbudljiv, neobičan, potresan, sjajno napisan roman iz perspektive lovca i djevojke nedvojbeno potvrđuje da je Couto najistaknutiji afrički pisac koji stvara na portugalskom.

Iz medija:

Imajući u vidu činjenicu da je pripovijedanje prožeto mitovima o postanku, legendama, vjerovanjima i proročanskim snovima, postojala je opasnost da Mia Couto upadne u stereotipe – ili, još gore, u zamku magičnog realizma. Srećom, to se nije dogodilo. Njegova proza oponaša krajolik i teče poput rijeke koja prolazi selom. U pripovijedanju se ističe suptilan i inteligentan način na koji ono gura čitatelja prema pravoj temi ovog romana, a to nije lov ni strah pred sirovom životinjskom snagom ili nevidljivim silama, nego tragičan, beskrajan rat između muškaraca, koji su oduvijek zloupotrebljavali svoju moć, i žena, odgajanih da žive u pokornosti. – José Mário Silva, Expresso

Fikcija koja nas dovodi bliže istini nego što bi to puke činjenice ikad mogle. – The Guardian

Mračan i majstorski izrađen… Opojni ples lovca i lovine. – Los Angeles Times

Mitovi, magija, tradicija i realnost toliko se dubinski prožimaju da ih je teško ponovno razdvojiti. – Denver Post

Priča u kojoj sve može biti istina – čak i snovi. – Público

Mia Couto (punim imenom António Emílio Leite Couto), rođen 1955. u Mozambiku, najistaknutiji je afrički pisac koji piše na portugalskom. Njegov prvi roman, "Mjesečarska zemlja" (Terra Sonâmbula), žiri na Međunarodnom sajmu knjiga u Zimbabveu proglasio je jednom od dvanaest najboljih afričkih knjiga 20. stoljeća. Prvi je afrički autor koji je dobio nagradu Latinske unije za književnost na romanskim jezicima (2007.), dobitnik je Književne nagrade Camões (2013.) i Međunarodne književne nagrade Neustadt (2014.), a 2015. bio je u užem izboru za Man Booker International. Objavio je više od dvadeset djela raznih žanrova koja su prevedena u više od trideset zemalja. Na hrvatskom su mu, uz "Lavičinu ispovijed", objavljene "Mjesečarska zemlja" i "Pod stablom frangipanija", u prijevodu Tanje Tarbuk.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –