Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

N ili M

  • Nakladnik: V.D.T.
  • Prijevod: Marija Razum
  • 04/2005.
  • 216 str., meki uvez
  • ISBN 9536838192
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U tijeku je Drugi svjetski rat. RAF nastoji odbiti njemačke zračne snage, a Britanija se suočava s još većom prijetnjom koja dolazi od "neprijatelja iznutra" - petokolonaša koji se nalaze na visokim položajima unutar engleskog društva.

Rat, međutim, nije nimalo izmijenio Sans Souci, malo obalno ljetovalište, i dalje je nastanjeno umirovljenim vojnim časnicima, postarijim damama sklonima ogovaranju, ekscentricima, mladim ljubavnim parovima, a tu su i hipohondar i njegova bezlična žena, mlada majka, izbjeglica iz Njemačke...

Ipak, vjeruje se da se među njima nalaze i nacistički špijuni, N i M, muškarac i žena, koji su naizgled obični građani, a zapravo su hladnokrvne ubojice odgovorne za smrt najboljeg britanskog agenta i imaju važan zadatak u najavljenoj invaziji na Otok. Špijunski par, Tommy i Tuppence Beresford, od britanske obavještajne službe dobiva zadatak da među tim šarolikim društvom u Sans Souciju otkrije izdajice…


Nema nikakve dileme da medu stotinama, pa i tisućama pisaca koji su većinu ili čak cijelo svoje književno stvaralaštvo posvetili kriminalističkom žanru, Agathi Christie (1890 -1976) pripada počasno, pa i jedno od najistaknutijih mjesta. Ne samo zbog njezine iznimne produktivnosti — 79 romana i zbirki priča u karijeri koja je trajala nešto duže od pola stoljeća, ne stoga što pripada među najizdavanije pisce svih vremena, nego još više zbog kvalitete i neodoljivog šarma njezinih djela, zahvaljujući čemu je stekla titulu "kraljice zločina", odnosno čime je postala jednim od sinonima cijelog žanra.

Raskošni ambijenti u kojima se događaju, neobična, pa i svirepa ubojstva, na prvi pogled nevidljivi veo tajni kojim su ti zločini obavljeni, beskrajno zamršeni zapleti i, na kraju, uvijek iznenađujuća pronicljivost spisateljičinih junaka, belgijskog detektiva Herculea Poirota i engleske seoske usidjelice Jane Marple, predstavljali su, a predstavljaju i danas neodoljivi i mamac milijunima čitatelja diljem svijeta - knjige Agathe Christie prodane su u nakladi većoj od dvije milijarde primjeraka na 103 jezika.

Književnica koja je živjela u sretnom braku s arheologom Sir Maxom Mallowanom i za koju je poznato da je zaplete smišljala grickajući jabuke u kadi, počela je - podsjetimo se - pisati tijekom Prvog svjetskog rata, kada se, radeći kao medicinska sestra, upoznala s otrovima. Njezin prvi roman “The Mysterious Affair at Styles” odbijen je najmanje šest puta prije nego šio je objavljen 1920., što je jedan od najbizarnijih detalja iz povijesti popularne kulture XX stoljeća. A sve ostalo je, kao što je svima poznato, povijest...

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –