Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Agatha Christie

Svjedok optužbe i druge priče

  • Nakladnik: V.D.T.
  • Prijevod: Danijel Tušek
  • 06/2007.
  • 248, meki uvez
  • ISBN 9789536838547
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirka priča o neobjašnjivim događajima za koje ne postoji ovozemaljsko tumačenje. Naslovnu storiju «Svjedok optužbe», o sudskom procesu protiv mladića koji se našao u raljama starije dame, na filmsko je platno prenio Billy Wilder stvorivši tako klasično (i nezaboravno) djelo žanra.

No «Svjedok optužbe» je samo test za ostale, još misterioznije priče, čiji protagonisti skrivaju nešto što je našem oku nevidljivo: ostaci eksplozije u obliku psa, ukleta kuća, mistična seansa, znak pristigao s "druge strane", slučaj podvojene ličnosti, levitacija...

Ukratko, briljantne minijature kraljice misterija koje se bave mistikom i okultnim, a koje sve do jedne utjeruju čitateljima strah u kosti. Svaku od njih prožima misteriozan, nadnaravan ugođaj na rubu noćne more. Ova zbirka nije za svačiji ukus, a posebice ne za one lako strašljive. No, morat ćete je pročitati ukoliko želite doznati jeste li vi jedna od tih osoba. Odnosno, ovo je Agatha Christie u novom ruhu, ali sa svojim prepoznatljivim stilom...

Agatha Christie je najpoznatija i najprodavanija spisateljica kriminalističke proze ikad. Samo na engleskom jeziku njezine su knjige prodane u preko milijardu primjeraka i još toliko na 45 stranih jezika (do 2003.) Primjerice u Francuskoj, njezine su se knjige prodale u više od 40 milijuna primjeraka, premašivši Emila Zolu sa 22 milijuna prodanih knjiga.

Ova iznimna i plodna autorica za života je napisala preko 80 romana, kratkih priča i drama. Naobrazbu je stekla u obiteljskom domu. Godine 1914., u dobi od 24 godine udaje se za Archibalda Christie, borbenog pilota u I. svjetskom ratu. Dok je on bio u akciji Agatha je radila kao bolnička njegovateljica. Tada se rodila njezina ideja da piše detektivske romane. Njezin prvi brak završio je razvodom, 1928. godine. Nakon kratkotrajne životne krize, sreću pronalazi u braku s mlađim engleskim arheologom (Sir) Maxom Mallowanom. Putovanja s njim su joj pružila podlogu za nekoliko njezinih romana čija se radnja dešava na Srednjem Istoku.

Opsežan opus, kojim nastavlja istaknutu tradiciju engleske kriminalističke proze, započinje romanom «Zagoneni događaj u Stylesu» (1920) u kojem predstavlja svoj najpopularniji lik, genijalnog belgijskog detektiva Herculea Poirota, koji se pojavljuje u tridesetak od ukupno 66 njeznih romana i zbirki priča. Među ostalim stalnim likovima ističu se gđica Marple, Parker Pyne te osobito Tommy i Tupence, s kojima do posebnog izražaja dolaze njezine satirične sklonostosti i Harley Quin, uz kojega veže elemente fantastičnog.

Kao dramatičarka afirmirala se «Mišolovkom» (1952), jednim od najizvođenijih komada u kazališnoj povijesti i «Svjedokom optužbe» (1953). Objavila je i dvije zbirke pjesama, a nakon njezine smrti izdana joj je i «Autobiografija» (1977).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –