Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ross MacDonald

Sjenke prošlosti

  • Nakladnik: V.D.T.
  • Prijevod: Marija Razum
  • 04/2005.
  • 256, meki uvez
  • ISBN 9536838222
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Lew Archer je bio umoran i frustriran. Pokušavao je ući u trag Davvju Spanneru, pomahnitalom mladiću opterećenom prošlošću i pitanjima o svom podrijetlu, te njegovoj djevojci Sandy Sebastian, također bjegunici od kuće. Archer je unajmljen kako bi ih zaustavio prije nego što odu u krajnost i naude nekom. Međutim, ubrzo pronalazi dva tijela -ženu brutalno pretučenu na smrt i bivšeg policajca koji se našao licem u lice s eksplozijom sačmarice...

"Dok većina pisaca kriminalističke proze piše o zločinu, Ross MacDonald piše o grijehu. I to radi na savršen način. 'Sjenke prošlosti' jedan je od najsavršenijih romana o grijehu i njegovim posljedicama.." ( Atlantic Monthly )

Ross Macdonald je, prema jednodušnom stavu kritike, jedan od rijetkih pisaca detektivske proze koji se ujedno smatra i velikim romanopiscem, dostojnim nasljednikom majstora pisane riječi Raymonda Chandlera i Dashiella Hammeta, koji su slavu i poštovanje stekli upravo krimićima.

Ross Macdonald, pravim imenom Kenneth Millar, rođen je 1915. u San Franciscu. Djetinjstvo i mladost proveo je u Kanadi. Književni rad započeo je ranih 40-ih smišljanjem zapleta za romane svoje supruge Margaret Millar vrhunske spisateljice psiholoških krimića, dok se profesionalno počeo baviti pisanjem nakon povratka iz rata.

Godine 1949. izlazi njegov prvi roman s Lewom Archerom, oštroumnim i hrabrim privatnim detektivom koji slučajeve rješava koliko glavom, toliko i šakama. «The Moving Target», po općeprihvaćenom je mišljenju predstavljao "nečasno rođenje" onoga što će kritičar New York Timesa puno godina kasnije proglasiti "najboljom serijom kriminalističkih priča koje je ikada napisao jedan Amerikanac".

Zaključno s 1976. godinom, kada je objavio «The Blue Hammer», Ross Macdonald napisao je osamnaest romana (i nekoliko zbirki priča) s Lewom Archerom, kojima je mitski lik američkog privatnog detektiva doveo do savršenstva. Ocjene za svaki pojedinačni naslov iz Lew Archer serije kretale su se između vrlo dobar i odličan, a nisu rijetki ni romani koji su bez sustezanja proglašavani remek-djelima. U pravilu su zauzimali vrhove ljestvica najprodavanijih knjiga na američkom tržištu, te su prevedeni na tridesetak jezika, a zanimanje za njih iskazala je filmska i televizijska industrija.

Ross Macdonald je dobitnik čitavog niza nagrada i priznanja, uključujući i Grand Masters - nagradu koja se piscima kriminalističkih romana dodjeljuje za životno djelo. Umro je 1983. godine od posljedica Alzheimerove bolesti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –