Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marco Balzano

Ostajem ovdje

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Mirna Čubranić
  • 03/2021.
  • 224 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593228
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Priča nas upoznaje s junakinjom Trinom iz sela Curon u Alto Adigeu, čiji narod govori njemački. Ona sanja postati učiteljicom, ali dolaskom Mussolinija na vlast sve se mijenja. Trinin miran život naglo prestaje, a mladalački san o učiteljskoj karijeri razbija se o oštre stijene povijesnih događaja što će se u godinama koje slijede poput prokletstva nadviti nad tu pitoresknu regiju i njezine vrijedne stanovnike. U dugoj ispovijedi svojoj davno izgubljenoj kćeri sada već ostarjela Trina otkrit će cijeli svoj dramatični život, ali i svoj nesalomljivi duh u borbi s fašistima, nacistima, ratom i, napokon, branom čijom će izgradnjom zauvijek biti potopljeno sve što je voljela i što joj je pripadalo.

Inspiriran upečatljivom slikom zvonika koji se i danas uzdiže iz jezera Resia, Marco Balzano napisao je dojmljiv, važan roman u kojem se veliki politički trenuci isprepliću sa životima običnih ljudi. Višestruko nagrađivan, roman "Ostajem ovdje" dirljiva je posveta mjestima Južnog Tirola kojih više nema, posveta je ljudima i njihovoj borbi za istinu i pravdu. Roman je na koncu i posveta opstojnosti i pripadanju, nakon kojeg značenje riječi dom poprima jednu potpuno novu dimenziju.


U relativno malo stranica koje uspijevaju obuhvatiti desetljeća, majčina intimna pisma svojoj nestaloj kćeri dočaravaju selo na granici između njemačkih nacista i talijanskih fašista, zajednicu uhvaćenu između običnih želja i zlostavljanja od strane vlasti, srca zapela između mržnje i nade. Ovaj izvrstan roman zapanjujući je dokaz snage riječi, čak i kada one zakažu.
Meg Waite Clayton

Balzano piše nepretencioznim stilom dok istražuje Trinin život i puno šire pitanje povezanosti pojedinca s određenim mjestom.
Sunday Times

Intimni povijesni roman. (…) Teme koje proizlaze iz Balzanova narativa, čak i grad potopljen pod valovima fašizma, vječne su.
Irish Times

Roman koji se gradi sa svakim novim poglavljem, onako kako je to slučaj s talentiranim pripovjedačima. Iako smješten u jedno drugo vrijeme, roman se može povezati i s našim burnim dobom: granice, migracije, etnički sukobi, zloupotreba moći nad običnim ljudima, autoritarni porivi.
L’Espresso

S temom otpora i sažetim stilom, bez ijednog suvišnog pridjeva, Ostajem ovdje podsjeća na ponajbolja djela talijanskog neorealizma.
TuttoLibri

Marco Balzano (Milano, 1978.) suvremeni je talijanski romanopisac i pjesnik. Doktorirao je književnost radom o Giacomu Leopardiju, a debitirao je 2007. zbirkom poezije „Particolari in controsenso“. Tri godine kasnije objavio je prvi roman „Il figlio del figlio“, za koji je dobio nagradu za najbolje debitantsko djelo „Premio Letterario Corrado Alvaro“. 2013. godine dodijeljena mu je jedna od najprestižnijih talijanskih književnih nagrada, „Premio Flaiano“ za roman Pronti a tutte le partenze, a do danas je osvojio više od deset književnih nagrada, od kojih se posebno ističu „Premio Bagutta" (2019.), „Prix Méditerranée“ (2019.) i „Campiello“ (2015.). Godine 2018. godine bio je finalist nagrade „Strega“ s romanom „Ostajem ovdje. Živi i radi u Milanu: profesor je književnosti, surađuje s radijem, piše za kulturnu rubriku novina Corriere della Sera i predaje u školi. Njegov najnoviji roman, „Kad se vratim“ (Quando tornerò), izašao je u nakladi Einaudi 2021. godine i svojom temom – ženskom ekonomskom emigracijom – osvojio glasove kritike.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –