Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marco Balzano

Kad se vratim

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Mirna Čubranić
  • 03/2023.
  • 240 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594096
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Danijela ima dvoje djece tinejdžera, nezaposlena muža i nesiguran posao. Da bi svojim voljenima osigurala egzistenciju, ona se jedne noći, poput lopova, iskrada iz kuće i odlazi u potragu za poslom. Rumunjsko selo mijenja za Milano, u kojem se zapošljava kao njegovateljica. Namjerava ostati kratko, tek da zaradi nešto novca, ali njezini su povratci sve rjeđi, a djeca su na nju sve gnjevnija. Međutim, jedan će je hitan poziv prisiliti na povratak kući i na preispitivanje vlastitih odluka…

Kad se vratimMarca Balzana potresna je priča o europskoj svakodnevici, onoj na istoku i onoj na zapadu. Senzibiliziran za važne teme naše suvremenosti, Balzano staloženim, a suosjećajnim glasom otvara i razlaže temu ženske emigracije, ekonomske nestabilnosti i nesretnih obitelji na objema stranama, među bogatima i siromašnima. „Bolest Italije“ okosnica je ove obiteljske drame iznesene iz triju perspektiva: majke, sina i kćeri. Ožiljci mnogih pogođenih njome ostali bi nevidljivi bez knjiga poput ove.

Iz medija:

Marco Balzano napisao je roman o pitanjima koja se nikad ne postavljaju. O golemu testu snage majki koje na sebe preuzimaju sudbinu obitelji i, da je spase, odlaze olakšati tuđe muke u drugim obiteljima, na drugim jezicima i stoga u tišini.
Annalena Benini, Il Foglio

Balzano bilježi te geste i te riječi, te inverzije. Kao mali, neumoljivi arhivist našeg vremena pročešljava sadašnjost i ponovno si daje u zadatak prikupiti fragmente ljudske naravi, spasiti od zupčanika sustava osobe, odabire i sudbine.
Cristina Taglietti, Corriere della Sera

Pritajeno razorno. Balzanov neuljepšani pristup pojačava potresnost priče utemeljene na stvarnim događajima.
Publishers Weekly

Marco Balzano ima dar za kreiranje ženskih likova; glasovi njegovih junakinja realistični su, a istodobno i poetični.
El Mundo

Marco Balzano (Milano, 1978.) suvremeni je talijanski romanopisac i pjesnik. Doktorirao je književnost radom o Giacomu Leopardiju, a debitirao je 2007. zbirkom poezije „Particolari in controsenso“. Tri godine kasnije objavio je prvi roman „Il figlio del figlio“, za koji je dobio nagradu za najbolje debitantsko djelo „Premio Letterario Corrado Alvaro“. 2013. godine dodijeljena mu je jedna od najprestižnijih talijanskih književnih nagrada, „Premio Flaiano“ za roman Pronti a tutte le partenze, a do danas je osvojio više od deset književnih nagrada, od kojih se posebno ističu „Premio Bagutta" (2019.), „Prix Méditerranée“ (2019.) i „Campiello“ (2015.). Godine 2018. godine bio je finalist nagrade „Strega“ s romanom „Ostajem ovdje. Živi i radi u Milanu: profesor je književnosti, surađuje s radijem, piše za kulturnu rubriku novina Corriere della Sera i predaje u školi. Njegov najnoviji roman, „Kad se vratim“ (Quando tornerò), izašao je u nakladi Einaudi 2021. godine i svojom temom – ženskom ekonomskom emigracijom – osvojio glasove kritike.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –