Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Samanta Schweblin

Sedam praznih kuća

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Ela Varošanec Krsnik
  • 03/2021.
  • 160 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533583167
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nasred spavaće sobe na tepihu potrbuške leži mama. Posuda za šećer stoji na komodi, pokraj njezina sata i narukvica, koje je očito skinula. Raskrilila je ruke i noge, i na tren se zapitam postoji li neki način da se zagrle tako neobično velike stvari kao što je jedna kuća, je li to ono što pokušava moja majka?

Kuća je mjesto intimnosti. U kućama jedemo i spavamo, volimo se i svađamo, izdajemo i slavimo, odgajamo djecu i čuvamo tragove prošlosti. U njih ne puštamo strance, nepoznate i znatiželjnike, skrivamo ono što treba ostati skriveno. Pa kako je onda u našu, prozirući kroza sve velove i tajne, pogledom tako prodornim ušla sjajna argentinska spisateljica Samanta Schweblin? 

"Sedam praznih kuća" zbirka je za koju je Samanti Schweblin dodijeljeno najuglednije priznanje za pripovijetku na španjolskom jeziku, međunarodna nagrada Ribera del Duero, ali i knjiga koja je pokazala da je njezinoj autorici mjesto uz najveće majstore forme – od Franza Kafke do Alice Munro. 

Sedam je praznih kuća u knjizi Samante Schweblin, i svaka nosi priču. Čitajući ih, u njima ćemo prepoznati – ili u njih unijeti? – ljubav i nasilje, ludilo i strast, uspomene i zaborav, nježnost i strah. Sve ono što u svojim kućama čuvamo, sve što pripada samo nama.

Iz medija:

Samanta Schweblin u svakodnevna događanja ubrizgava napetost i tjeskobu, njima ispunjava kuće i automobile, i postiže da obični predmeti poput posude za šećer ili pepeljare zadobiju tajanstvene konotacije, potresajući obitelji, ljubavne parove i identitete. – La Vanguardia

Sedam praznih kuća sadržava ono što imaju sve dobre priče: tajnu, nešto što nikada nije ispričano do kraja i što čitatelj mora odgonetnuti sam. – Mercurio

Samanta Schweblin uništava ideju da bismo se negdje mogli osjećati sigurno. – Guardian

Samanta Schweblin majstorica je kratke forme, u rangu s Jorgeom Luisom Borgesom, Juliom Cortázarom ili Juanom Rulfom. – El País

Samanta Schweblin rođena je 1978. u Buenos Airesu. Živjela je u Meksiku, Italiji, Kini i Njemačkoj, a trenutačno živi i radi u Berlinu. Prvu zbirku kratkih priča, "El núcleo del disturbio", objavila je 2002. Drugom zbirkom priča, "Pájaros en la boca", osvojila je prestižnu latinoameričku književnu nagradu Premio Casa de las Américas. "Nit koja nas veže" njezin je prvi roman, kojim je zaslužila hvalospjeve publike i kritike te osvojila nagrade Tigre Juan i Ojo Crítico a bio je i užem izboru za Nagradu Man Booker International 2017. Nedavno je započelo i snimanje filmske adaptacije romana u režiji proslavljene peruanske redateljice Claudije Llosa i u produkciji Netflixa. Njezino najnovije djelo, roman "Sezona kentukija" također je zavrijedio pohvale kritike i publike. 

Djela su joj uvrštena u više antologija i prevedena na mnoge svjetske jezike. "Siete casas vacías", njezina najnovija zbirka kratkih priča, objavljena je 2015. i nagrađena nagradom Ribera del Duero za kratku prozu. Britanski časopis Granta 2010. godine svrstao je Samantu Schweblin među 22 najbolja pisca španjolskoga govornog područja mlađa od 35 godina.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –