Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rubem Fonseca

Nulta suma : Izabrane priče

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Tanja Tarbuk
  • 08/2021.
  • 352 str,, meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532862416
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Nulta suma” prva je zbirka pripovijedaka Rubema Fonsece na hrvatskom jeziku. Kao presjek opusa brazilskog majstora kratke proze, ove priče slikovito istražuju krajolik suvremenog Rio de Janeira, grada visokog napona između bogatih i siromašnih, povlaštenih i obespravljenih, gdje krhku ravnotežu održava samo sila, a nasilje i prijevara nužno su oruđe opstanka.

Kroz ove silovite pripovijesti Fonseca se opetovano potvrđuje kao jedan od najizvornijih pripovjedača brazilske književne scene.

Iz medija:

Svaka je knjiga Rubema Fonsece putovanje na koje se vrijedi otisnuti i štoviše: obvezna lektira. – Thomas Pynchon

Rubem Fonseca piše kao sumanuto čedo Cortázara i Bukowskoga. Bjesomučan je, besraman i bez milosti. – Stewart O’Nan

Opus Rubema Fonsece u konačnici potvrđuje da je kao pisac otišao kamo se u brazilskoj književnosti nitko nije usudio kročiti. – World Literature Today

Fonsecine pripovijesti iskorištavaju i reinterpretiraju popularne književne forme poput kriminalističkog romana, a na isti se način oslanjaju i na politički, društveni, egzistencijalistički i erotski roman. – Ocjenjivački sud Nagrade Juan Rulfo 2003.

Rubem Fonseca (1925.–2020.) od početka književne karijere profilira se kao vrstan autor kratke priče iz velegradske džungle, pune nasilja i seksa. Osobit uspjeh kod publike i kritike postiže romanom "Vrhunska umjetnost" (1983.), a najboljim mu romanesknim djelom smatraju roman "Kolovoz" (1990.) Po uzoru na prijatelja Thomasa Pynchona, odbijao je intervjue. Dobitnik je prestižnih nagrada Camões i Juan Rulfo 2003., kao i nagrade Machado de Assis 2016.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –