Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nicolas Dickner

Nikolski

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Lea Kovács
  • 11/2021.
  • 236 str., meki uvez
  • ISBN 9789533401300
  • Cijena: 22.30 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Nikolski" triptih je koji pripovijeda o troje naizgled nepovezanih likova u dobi od dvadesetak godina, koji u želji da ostvare snove i sebe, svaki iz svoga rodnog mjesta, dolaze u Montreal. Roman je podijeljen na pet razdoblja, a to su 1989., 1990., 1994., 1995. i 1999. godina. Svako se poglavlje koncentrira na jednog od troje protagonista. Noah Riel, rođen negdje u Manitobi, naučio je čitati s cestovnim kartama i nakon 18 godina lutanja odlučio se naseliti u Montrealu. Joyce Doucet, iz mjesta Tête-à-la-Baleine, gaji snove modernog pirata, lutalice. A pripovjedač putuje u svijet knjiga, koje prodaje u nekoj montrealskoj knjižari. Ne odvaja se od neispravnog kompasa – lajtmotiva knjige po kojem je i naslovljena – koji uporno pokazuje prema malom naselju Nikolski na Aljaski, Sjevernom Pacifiku (sićušno selo što ga naseljava 36 osoba, 5000 ovaca i neodređeni broj pasa), a ne prema sjevernom magnetskom polu.

Nakon stvarnih ili simboličnih putešestvija koncem 1999., „nekoliko sati prije kraja svijeta“ članovi trojke shvatit će što ih povezuje. Pritom se u romanu pojavljuju arheolozi, pirati, morske zmije, nepismeni ronilac, nebrojeni poštanski uredi i zagonetna knjiga bez korica.

Roman "Nikolski" pripisuje veliku važnost prostoru i temama kao što su otoci, more, putovanja, osobni identitet, potrošačko društvo. Taj postmodernistički roman obilježen intertekstualnošću nevjerojatna je potraga za korijenima ispričana duhovito i šarmantno, te je od samog početka postao kanadski bestseller i 2006. godine osvojio brojne ugledne književne nagrade kao jedno od najoriginalnijih i najtalentiranijih ostvarenja mlade kanadske književnosti.

Nicolas Dickner, kanadski romanopisac i novelist rođen je 1972. godine u Rivière-du-Loupu, u Quebecu. Njegovo je najpoznatije djelo roman "Nikolski", objavljen 2005. godine, nagrađen brojnim književnim nagradama, kako u francuskom izvorniku, tako i engleskom prijevodu. Živi u Montréalu i radi kao književni kolumnist za alternativni tjednik Voir. Autor je djela L'Encyclopédie du petit cercle (2000), romana "Nikolski" (2005) prevedenog na engleski 2008., "Traité de balistique" (2006), "Tarmac" (2009) i engleski prijevod "Apocalypse for Beginners" (2011), zbirke kolumna pod naslovom "Le Romancier portatif : 52 chroniques à emporter" (2011), "Révolutions" (2014) i "Six degrés de liberté" (2015).

Dobitnik je brojnih književnih nagrada: za zbirku novela "L'encyclopédie du petit cercle" 2001. dodijeljene su mu nagrade Adrienne-Choquette i Jovette-Bernier, a za roman "Nikolski" 2006. godine Nagrada knjižničara, Književna nagrada studenata, nagrade Anne-Hébert i Printemps des Lecteurs–Lavinal, za engleski prijevod 2008. Governor General's Award for French to English translation te prva nagrada na natječaju Canada Reads 2010. godine. 2015. za Six degrés de liberté dobiva Governor General's Award for Fiction.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –