Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andriana Škunca

Otok, zrcalo riječi : Izabrane pjesme

  • Nakladnik: Fraktura
  • 11/2021.
  • 360 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533584188
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

“Već se u prvoj autoričinoj knjizi, osim očiglednog talenta tada pjesnikinje na samom svom početku, jasno razabiru njezine osnovne tematske preokupacije koje će se iz ovog ishodišta razvijati kroz cijeli njezin pjesnički opus: otok, voljeni ljudi te pisanje/fotografiranje. 

Među tri navedene velike teme njezina pjesništva, poeziju Andriane Škunce ipak primarno karakterizira trajna preokupacija otočnim temama i motivima. Ona ne samo da piše na otoku, ili o otoku, već se njezine pjesme mogu smatrati svojevrsnim oblikovanjem pjesničkog otoka na bijeloj stranici papira. Škuncine pjesme, a pogotovo pjesme u prozi, zgusnute su, kompaktne, a opet jednostavnog, pročišćenog stila – kao da su crna slova i bijele praznine otočni suhozid kroz koji prosijava svjetlo, ili kamenito tlo.” – Marija Dejanović

Andriana Škunca rođena je 9. ožujka 1944. u Bjelovaru, ali je podrijetlom iz Novalje na otoku Pagu, gdje je provela djetinjstvo, a i danas živi veći dio godine. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studirala je Jugoslavistiku i Komparativnu književnost. Objavila je deset knjiga pjesama. Zastupljena je u brojnim domaćim i stranim antologijama, a njezina poezija prevedena je na gotovo sve europske jezike. Sa Zvonimirom Mrkonjićem i Hrvojem Pejakovićem sastavila je antologiju hrvatskih pjesama u prozi "Naša ljubavnica tlapnja" (Hrvatska sveučilišna naklada, 1992.) O samoniklim maslinicima Luna na otoku Pagu napisala je monografiju opremljenu vlastitim fotografijama "Biblijski vrt / Sveta zemlja lunjskih maslina" (Novalja, 2013.), te knjigu poetskih eseja, putopisno-dnevničkih zapisa opremljenu vlastitim fotografijama "Hodopis rubovima otoka", (Ogranak Matice hrvatske, Novalja, 2013).

Osim poezije piše književne kritike i poetske zapise o likovnim umjetnicima, a tijekom posljednja dva desetljeća posebno je zapažena kao umjetnička fotografkinja. Održala je niz samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Češkoj. Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalog nagrade Goranov vijenac za cjelokupni pjesnički opus (2006.), Nagrade Kvirin za životno djelo (2020.) i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo (2020.) Živi i radi u Zagrebu i Novalji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –