Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kim Young-ha

Pravo na samouništenje

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Kim Sang-hun, Boris Škvorc
  • 02/2022.
  • 152 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533584317
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Pravo na samouništenje", kultni roman suvremene korejske književnosti, senzualan je, mračan i snolik vodič kroz Seul, grad u koji nas uvodi majstor nesvakidašnjeg zanata, Kimov bezimeni pripovjedač. Nije slikar, ali Mrtvi Marat Jacques-Louisa Davida ključ je njegova umijeća: distanciran i hladan, onima koje prepozna kao potencijalne klijente prodaje mogućnost bijega, izlaz iz banalnosti života. 

U romanu kojim je Kim Young-ha osvojio publiku i kritiku diljem svijeta pod neonskim svjetlima velegrada dotaknut će se i preplesti pet sudbina: lijepe performerice Mimi, dvojice braće zaljubljene u istu djevojku, tajanstvene Se-yeon, koja spava s obojicom, ali ne pripada nijednom, te onoga koji ih sve zapisuje i prati, strpljivo nudeći jedinu utjehu – pravo na samouništenje. 

Poput Ryūa Murakamija ili Breta Eastona Ellisa, jedan od najznačajnijih korejskih pisaca današnjice Kim Young-ha u "Pravu na samouništenje" ispisao je uzbudljivu i mračnu parabolu o suvremenom urbanom životu, snažno književno promišljanje istine, smrti, žudnje i identiteta. Ljepota i jeza, brza vožnja i očajnički seks, frivolnost umjetnosti i fantazije kojima se borimo protiv egzistencijalne dosade susreću se u ovoj prozi koja očarava i duboko uznemiruje, baš poput najuspješnijih djela suvremene korejske kinematografije.

Kim Young-ha jedan je od najcjenjenijih i najpoznatijih suvremenih korejskih pisaca. Rođen je 1968. godine u Hwacheonu, gradiću devet kilometara udaljenom od sjevernokorejske granice. Završivši studij poslovne administracije na sveučilištu Yonsei, uključuje se u književni život. Njegov prvi roman "Pravo na samouništenje" (1996.) odmah je postao književni hit i uzor čitavoj generaciji korejskih pisaca. Od ostalih djela valja istaknuti romane "Crni cvjetovi" (2003.), "Tvoja republika te zove" (2006.), "Kviz šou" (2007.) i "Čujem tvoj glas" (2012.), te zbirku pripovijedaka "Ubojičin vodič za prisjećanje" (2013.) u engleskom prijevodu (2019.) naslovljenu kao "Dnevnik ubojice". Priče i romani prevedeni su mu na engleski, španjolski, francuski, njemački, kineski, vijetnamski, turski, azerbajdžanski, nizozemski, litvanski, poljski, talijanski i češki jezik. Dobitnik je većeg broja nagrada u Koreji, a romanom "Crni cvjetovi" osvojio je godišnju nagradu za književnost Dong-in Award.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –