Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rada Iveković

Politike prevođenja / Exercices de partage

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Milena Ostojić
  • 02/2022.
  • 392 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533584362
  • Cijena: 33.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U Radinoj knjizi obrađene teme čine cjelinu koja je ujedno otvorena, instruktivna i susretljiva, u kojoj će mnogi naći materijal za razmišljanje, a pritom i viđenje iz novog ugla određenih problematika koje su u međuvremenu postale pomodne. Tu postoji i izvjesna očevidna progresija: ponajprije nacija i njezina intrinzična artikulacija sa spolnom razlikom; druga je prevođenje, čiji ‘politički karakter’ daje naslov djelu u smislu koji treba precizirati; treća je tip epistemološke revolucije što ga implicira činjenica primjene općenite strategije prevođenja na problem kulturalne razlike i na oblike dominacije od kojih je neodvojiva; konačno, četvrta je drugost (altérité) s kojom nas poznavanje indijske misli obvezuje da se sučelimo iznutra.

Etienne Balibar

Rada Iveković je profesorica, istraživačica indijskog pluriverzuma, spisateljica. Njena istraživanja i intelektualni interes uključuju komparativnu i azijske filozofije, političku filozofiju, feminističku teoriju i filozofije, suvremene evropske i naročito francusku filozofiju, orijentalizam u zapadnoj misli, žensko u filozofiji, postkolonijalne i dekolonijalne teme, prevođenje i jezik, pitanja nacije i problem nacionalizma, evropskog identiteta, države, građanstva, nasilja i rata, pitanje granica, demokracije i migracija. Smatra da su rodna nejednakost i druga isključenja, kao i podređena uključenja (na primjer, diskriminacija na temelju spola, nacionalnog državljanstva, etničke pripadnosti, kolonizacije), politički i historijski konstitutivni za društvo, a podržavani dijeljenjem (raz)uma (partage de la raison) koje se mora i može prevladati u svom obliku podjele. U ratnim i post-ratnim događanjima u jugoslavenskim zemljama, ona brani antipatrijarhalan, antinacionalistički i antirasistički stav. 

Radi i živi u Parizu, a pohađala je školu u Beogradu, diplomirala u Zagrebu, doktorirala na Delhijskom univerzitetu, habilitirala u Parizu. Predavala je na Odsjeku za filozofiju Sveučilišta u Zagrebu, i na nekoliko univerziteta u Francuskoj među kojima Paris-7 (Jussieu) i Paris-8 (Vincennes à St. Denis). Bila je jedna od direktorica programa na Collège international de philosophie u Parizu (2004. – 2010.) gdje paralelno predaje, i pozivani profesor na više univerziteta u raznim mjestima, među kojima Università La Sapienza, Rim; Karl-Franzens Universität, Graz; The University of Pennsylvania, Philadelphia; Johns Hopkins University, Baltimore; Jadavpur University, Kolkata; Asia Research Institute, Nacionalno sveučilište, Singapur; International Institute for Cultural Studies, Chiao Tung University, Hsinchu (Tajvan) itd.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –