Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alba de Céspedes

Zabranjena biježnica

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Antonija Radić
  • 02/2022.
  • 320 str., meki uvez
  • ISBN 9789533321332
  • Cijena: 22.56 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

26. studenoga 1950. 
Pogriješila sam što sam kupila ovu bilježnicu, grdno sam pogriješila. Sad je prekasno da se kajem, šteta je učinjena. Ne znam ni što me je nagnalo da je kupim, dogodilo se slučajno. Nikad nisam razmišljala o tome da vodim dnevnik, dijelom i zato što dnevnik mora biti tajan, pa bih ga trebala skrivati od Michelea i djece. Ne volim ništa skrivati, uostalom, naš je stan tako skučen da bi to bilo nemoguće. Ovako je to bilo: prije petnaest dana, nedjelja je bila, izašla sam vrlo rano ujutro. Išla sam Micheleu kupiti cigarete jer sam htjela da ga dočekaju na noćnom ormariću kad se probudi; nedjeljom uvijek dugo spava. Dan je bio prekrasan, topao, premda je bila već kasna jesen. Šetnja sunčanom stranom ulica, još zeleno drveće i ljudi sretni kao što su uvijek sretni na neradni dan ispunjali su me djetinjom radošću. I tako sam odlučila prošetati do trafike na trgu. Putem sam opazila da se mnogi zaustavljaju kod štanda s cvijećem, pa sam stala i ja da kupim stručak nevena. "Nedjeljom treba biti cvijeća na stolu", kazala mi je cvjećarka, "muškarci to primijete." Nasmiješila sam se u znak odobravanja, ali dok sam kupovala to cvijeće, nisam razmišljala ni o Micheleu ni o Riccardu, premda on voli cvijeće, kupila sam ga sebi, da ga nosim u ruci dok šećem.

Kad je 1952. objavljena "Zabranjena bilježnica", njezin treći i najpopularniji roman, de Céspedes se zlatnim slovima upisuje u povijest talijanske književnosti na čijim će temeljima izrasti recentna talijanska proza. Napisan u dnevničkoj formi, roman je intimna ispovijest Valerije, supruge, majke i službenice koja živi u Rimu urednim i skromnim građanskim životom. 

Kada svoje misli i osjećaje počne zapisivati u malu crnu bilježnicu, Valerija ne sluti kako će to postati dnevnik rasapa njezinih iluzija koje je gajila o braku, djeci i krhkom komforu građanskog života. Majstorski i nevjerojatno moderno ispisan ženski unutarnji monolog polako nam otkriva stvarnu pozadinu ljubavničkih, majčinskih i prijateljskih odnosa iza brižno izgrađene fasade. 

Iz medija:

Zabranjenom bilježnicom Alba de Céspedes dosegnula je svoju umjetničku zrelost. To je daleko najdublja, ali i najjednostavnija njezina knjiga. Ona je jedna od rijetkih renomiranih autorica koja umješno propituje što znači biti žena.
The New York Times

Zabranjena bilježnica je minuciozan opis zrele ženske svijesti, ispričan tiho i staloženo, a ipak posjeduje nepokolebljivu moć istine.
Kirkus Reviews

Alba de Céspedes iznosi na svjetlo dana suptilne društvene podjele. Njezina protagonistkinja Valerija iz svoje pozicije upire prstom u zamke sustava i njegove učinke na snove i izjalovljene živote.
Abendzeitung München

Alba de Céspedes (Rim, 1911.) unuka je prvog predsjednika Kubanske republike (1868.) pravnika i zemljoposjednika Carlosa Manuela de Céspedesa, oca nacije. Njezin otac, istog imena kao i djed, bio je diplomat i sam kratko predsjednik Kube (1933.), oženjen za Talijanku Lauru Bertini y Alessandri. Alba s dvadeset godina počinje raditi kao novinarka, a prvijenac "L’anima degli altri" objavljuje 1935. Za vrijeme rata bila je aktivna u pokretu otpora te je dvaput bila u zatvoru. Do svoje smrti 1997. objavila je dvadesetak knjiga, pisala je prozu, poeziju i dramske tekstove. Godine 1938. roman "Nessuno torna indietro" (Nikome nema povratka, 1941.) doživljava senzacionalan uspjeh, objavljen je u više od 40 izdanja i preveden na više od dvadeset jezika. Drugo njezino slavno djelo opsežan je roman "Na njenoj strani" (Dalla parte di lei, 1949.), objavljen u hrvatskom prijevodu 1960. godine. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –