Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Žene čitaju Bibliju : Dvadeset teologinja ponovno čitaju kontroverzne tekstove

  • Nakladnik: Sandorf
  • Urednik: Pierrette Daviau, Élisabeth Parmentier, Lauriane Savoy
  • Prijevod: Marko Gregorić
  • 07/2022.
  • 248 str., meki uvez
  • ISBN 9789533514178
  • Cijena: 21.90 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Biblija, tako dugo korištena za širenje brojnih patrijarhalnih stereotipa o tome što ima biti "žena", navukla je na sebe mnogo ženskog bijesa. Poglavlja koja slijede pomno ispituju zabludjelosti kršćanske tradicije, zataškavanja, tendenciozne prijevode, pristrane interpretacije, preostatke patrijarhata što su ponekad vodili mnogim restrikcijama pa i zabranama za žene. [...] U dvadeset i prvom stoljeću, Biblija zaslužuje biti izvađena iz ormara nezainteresiranosti i nenaklonosti. Kao teologinje, proučile smo određene poteškoće, protkane sumnjama, i ispitale mučninu što su je određena biblijska tumačenja izazvala, osobito kod žena. Svojim suvremenicama dugujemo poštena biblijska tumačenja u vezi s njihovim pitanjima – koja vrijede i za muškarce. [...] Nadamo se pobuditi zanimanje za to oslobođenje koje u biblijskim tekstovima supostoji s raznim sputavajućim elementima. Nema potrebe odbaciti Bibliju ako ste feministica – ni odbaciti feminizam ako ste kršćanka. Ali valja znati čitati... s pronicavošću i buntovništvom." (iz Uvoda)


***

Godine 1895. Elizabeth Cady Stanton bila je prva koja je okupila dvadesetak obrazovanih žena kako bi iz Biblije izvukle dijelove [...] koji govore o ženama te ih komentirale iz ženske perspektive, svjesne da je odnos prema ženama u muškim (i bjelačkim) Crkvama paradigmatski primjer retoričke, psihološke i kulturološke manipulacije radi uspostave kontole, odnosno društvene ili osobne moći, što je crkvena hijerarhija branila svojim tumačenjem biblijskih tekstova kao da je u njima moguće naći preporuke za mizogino ponašanje. [...] U 21. stoljeću (2018.) ponovno se okupilo dvadesetak žena – teologinja i feminističkih kritičarki [...] različitih kršćanskih denominacija (katoličanstvo i protestantizam) – s nakanom da komentiraju biblijske tekstove iz ženske perspektive.

U knjizi [...] "Žene čitaju Bibliju" [...] autorice analiziraju najvažnije biblijske perikope oko kojih je kršćanska tradicija splela svoja tendenciozna i parcijalna tumačenja utemeljena na patrijarhalnom viđenju društvenih odnosa muškaraca i žena te potiču drukčija viđenja. [...] Novìna u odnosu na druge teološke knjige feminističkog karaktera jest u tomu što se u ovoj knjizi, zahvaljujući novim otkrićima u biblijskoj znanosti, otkrivaju u Bibliji slojevi značenja koji nisu ženomrzački kako je tradicija stoljećima bila tumačila.

Autorice redefiniraju položaj žena u Bibliji, tj. brane autentični biblijski pogled na ženu kao pozitivan i oslobađajući. Štoviše, uvjerene su da upravo Biblija može biti oruđe za promociju emancipacije žena.

- Jadranka Brnčić (iz recenzije)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –