Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gertraud Klemm

Hippocampus

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Stjepanka Pranjković
  • 08/2022.
  • 248 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593723
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Helene Schulze je mrtva i austrijska kritika staru feminističku vješticu napokon može mirne duše nominirati za najveću njemačku književnu nagradu. Uostalom, najbolja je spisateljica – mrtva spisateljica. No njezina prijateljica Elvira odlučuje nizom akcija uskrisiti Helene, njezinu književnu ostavštinu i zajedničku revolucionarnu mladost, sve uz pomoć mladoga snimatelja Adriana, koji će njezine performanse evidentirati snimkama i objaviti urbi et orbi. Od postavljanja perika na konjaničke spomenike i izložbe pelena, Elvirine će akcije bivati sve provokativnije…

"Hippocampus" je duhovit je protest protiv muške dominacije u umjetničkim krugovima i gorka satira na račun društva u kojem po piscima imena dobivaju institucije, a po spisateljicama – salate. Gertraud Klemm, enfant terrible austrijske književne scene, napisala je posvetu ženskom prijateljstvu i odanosti u prozi natopljenoj revoltom i potragom za pravdom. Bez dociranja, oblikujući zabavan, humorističani nepredvidljiv roman ceste, Klemm oštricom ironije otvara konzervirane običaje i tradicije – kojih nismo ni bili svjesni.

Napisati roman o feminizmu koji je istodobno urnebesno smiješan i brutalno ozbiljan, to nije lako. Morala se najprije pojaviti jedna Klemm da bi takvo što uspjelo. Jer ona ima zube, ima potreban austrijski bezobrazluk, smisao za humor i ponajprije: jezik.
Mareike Fallwickl, Bücherwurmloch

Gertraud Klemm u "Hippocampusu" razotkriva licemjerje književne industrije, kao i čoporski nastrojenu političarsku kastu. Pritom uspijeva napisati prekrasne odlomke koje biste voljeli podcrtati.
Helmut Atteneder, Oberösterreichische Nachrichten

... ova autorica progovara s težinom, gnjevom i snagom, u osvježavajućoj, čistoj izravnosti, i trebala bi postati obveznom lektirom.
Anne-Dore Krohn, Poetenfest Erlangen

Eksplozivno, agresivno i pritom neopisivo zabavno.
Katrin Hillgruber, Der Tagesspiegel

Kakav je to film!
Mia Eidlhuber, Der Standard

Gertraud Klemm (Beč, 1971.) suvremena je austrijska spisateljica. Po struci je biologinja, a danas se isključivo bavi pisanjem i aktivizmom. U svojim romanima istražuje različite fasete bivanja ženom u suvremenom svijetu. Dosad je objavila pet romana, knjigu eseja, dnevničke zapise i zbirku kratkihpriča.

Za tekst Ujjayi 2014. dobila je nagradu „Ingeborg Bachman“, roman "Aberland" donio joj je nominaciju za „Deutscher Buchpreis“ (2015.), a roman "Herzmilch" ponio titulu najboljeg romanesknog debija (2015.) te je nominiran za EUPL. Među nagradama treba istaknuti i austrijsku nacionalnu „Outstanding Artist Award für Literatur“ (2020.) te nagradu „Ernst Toller“ (2021.), kojom se odaje priznanje politički angažiranim autorima, za koju je ponajzaslužniji njezin posljednji roman "Hippocampus", objavljen 2019.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –