Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Michel Faber

Grimizna i bijela latica

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 09/2022.
  • 832 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532862683
  • Cijena: 30.00 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Grimizna i bijela latica" jedinstveno je panoramsko ostvarenje suvremene proze, plod dvadeset godina rada i istraživanja koji frca od života, bogate teksture i filigranskih detalja, zapanjujuće stvarnih likova. Ovaj golemi, sočni, nezaobilazni roman oduševit će, opčiniti, izluditi i zabaviti i muško i žensko, staro i mlado.

Sjajnu priču moguće je izgraditi jedino iz sjajno postavljenih likova: takvih koje pogone nužnosti, društvene okolnosti i nagoni, a ne intelekt i moral. Svaki od tih likova postupa onako kako je to iz njegova očišta i karaktera najlogičnije i čitatelju najprihvatljivije, sa svakim od njih može se poistovjetiti, a opet ti izbori u sudaru sa svjetovima drugih likova postaju upitnima, pa i tragičnima. U cijelome romanu stalno se događa zlo, ali ni jedan lik nije zao, dapače, svi su uglavnom dobronamjerni.

U tome se sastoji Faberovo majstorstvo. Svaka Čehovljeva puška na zidu opali petsto stranica poslije, svaka rečenica vrati se negdje kao bumerang, svaka logična odluka negdje nekome presuđuje, bila ona povlačenje cijevi za isušivanje prostorije, ostavljanje trule stube godinama nepopravljenom ili uzimanje kočijaša u službu. Faber se neumorno vozi od vrha do dna: od neustrašivih opisa erotskih susreta najizravnijim rječnikom do kićenoga izražavanja plemstva, njihovih složenih jela i  još složenijih odjevnih predmeta.

Od raskoši viktorijanske romančine do suvremenih rezova i fleševa, od enciklopedijskog istraživanja do zvukovne plastičnosti crtanog filma, ova knjiga ima sve, pa i napetost kriminalnog romana, iako to nije. U klasičnome krimiću zločin je anomalija u odnosu prema uređenome svijetu, a cilj je riješiti zločin i tako ga uklopiti u uređeni svijet. A u ovome romanu cijeli je svijet kriminalno neuređen i prema toj činjenici jednako su nemoćne i anglikanska i katolička crkva.

Faberov zavidni pripovjedni zamah obuhvaća cijelu lepezu viktorijanskog društva, skida mu rukavice i otvara pore. Ovaj je roman prava gozba za sva osjetila: jest da je zamašan, ali čita se u jednom dahu. - Val McDermid

Jao knjizi koja je ovako debela ako nije dobra. Ova doista jest. Uronite i uživajte! - Alice Sebold

Majstorski i seksi roman… luda zabava. - New York Times

Michel Faber (1960) je autor devet knjiga, među kojima se ističu romani "Ispod kože", "Vatreno evanđelje" te svjetski bestseler "Grimizna i bijela latica" (The Crimson Petal and the White, 2002). Osvojio je više nagrada za pripovjetke, a časopis World proglasio je 2015. "Knjigu neobičnih novotarija" romanom godine. Riječima Guardianova kritičara, "to je čovjek koji bi se mogao natjecati s Josephom Conradom u pisanju savršene rečenice. Rođen u Nizozemskoj, odrastao u Australiji, Michel Faber živi u Škotskoj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –