Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marija Andrijašević

davide, svašta su mi radili

  • Nakladnik: Fraktura
  • 10/2022.
  • 112 str., meki uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533585130
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zbirka poezije nagrađivane autorice Marije Andrijašević "davide, svašta su mi radili" pred nas donosi ispovjednu poeziju autorice koja ne pristaje na konvencije i društvene norme te nas hrabro, iz stranice u stranicu, vodi kroz traumu, bilo da je riječ o obiteljskom nasilju, smrti ili naprosto manjku ljubavi.

Usamljenost, neprestani pokušaj pomirenja sa sobom, traženje vlastite vrijednosti unutar nejasno definiranog svijeta djetinjstva i mladenaštva, osmišljavanje sebe, iz pjesme u pjesmu, u trku, i zahtijevanje autonomije vlastitog bića, sve je to pjesnička zbirka Marije Andrijašević, koja je i danas stilski i sadržajno nadmoćna poezija. Petnaest godina nakon prvog objavljivanja ona još uvijek, svojom izravnošću i iskrenošću, pokazujuje istinsku snagu poezije.

Iako je to poezija koja je stalno sudaranje sa zidovima u nastojanju da se nađe izlaz iz nametnutog okvira, ona je i stalna potraga za ljubavi, pokušaj komunikacije s Drugim u potrazi za vlastitim identitetom koji se trudi osloboditi obiteljskog nasljeđa. "davide, svašta su mi radili" knjiga je eksplozija jezika i emocije kojoj ćemo se vraćati.

Marija Andrijašević (Split, 1984.) objavila je zbirku pjesama "davide, svašta su mi radili" nagrađenu Goranom za mlade pjesnike 2007 i roman "Zemlja bez sutona" (Fraktura, 2021.) nagrađen regionalnom književnom nagradom 'Štefica Cvek' 2021. i književnom nagradom tportala 2022. Izabrane pjesme iz zbirke uvrštene su u nekoliko domaćih antologija i prevedene na više stranih jezika. Završila je trogodišnji smjer Trgovačke škole u Splitu 2001., a četvrti razred u večernjem programu Trgovačke škole u Zagrebu 2008. Magistrirala je komparativnu književnost i etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2015. Pohađala je i završila dvosemestralni program Centra za ženske studije u Zagrebu 2016.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –