Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Annie Ernaux

Samo strast

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Ela Agotić
  • 11/2022.
  • 64 str., meki uvez
  • ISBN 9789532863277
  • Cijena: 10.50 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2022. “za hrabrost i kliničku pronicavost kojima na vidjelo iznosi ishodišta osobnog sjećanja, ono što ga otuđuje i što ga u kolektivnome sputava”.

Annie Ernaux (1940.) slovi kao živi klasik francuske književnosti, a taj je status ove godine potvrđen i Nobelovom nagradom. Pisani dokumentarističkom točnošću, suzdržanim, a virtuoznim stilom, njezini autobiografski romani i memoarske proze tvore impresivan opus koji epohu dosljedno prelama preko sudbine pojedinca, 'obične' žene. "Samo strast" kratka je i intezivna meditacija o erotskoj vezi s mlađim i oženjenim muškarcem.

Annie Ernaux rođena je 1940. u francuskoj pokrajini Normandiji gdje je u rodnome Lillebonneu i potom u Yvetotu provela djetinjstvo. Studirala je na Sveučilištu u Rouenu te mnogo godina radila kao profesorica književnosti u srednjoj školi te u Nacionalnom centru za obrazovanje na daljinu. Uz učiteljski posao pisala je i sedamdesetih počela objavljivati svoje prve knjige koje su vrlo brzo stekle poklonike. Danas se smatra suvremenim klasikom i jednim od najvažnijih i najangažiranijih glasova francuske književne i kulturne scene, a njezino se djelo proučava na katedrama za književnost diljem svijeta. Izdavačka kuća Gallimard većinu njezinih knjiga sabrala je u kolekciji "Quarto" čime je Ernaux postala prva žena koja je za života ušla u tu prestižnu biblioteku.  

Za svoj je opus, koji čini preko dvadeset naslova, objavljivanih na brojnim svjetskim jezicima, primila niz istaknutih nagrada. Dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2022. "za hrabrost i kliničku pronicavost kojima na vidjelo iznosi ishodišta osobnog sjećanja, ono što ga otuđuje i što ga u kolektivnome sputava".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –