Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Toni Juričić

Nokturni u d-molu

  • Nakladnik: Fraktura
  • 10/2022.
  • 184 str., meki uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533585239
  • Cijena: 12.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Najdraža WC školjka mi je ona u Krivom putu, na čijoj dasci piše – Život. Popiješ nekoliko piva. Presiječeš ih s pelinom. Počne ti se pišati. Ispričaš se frendovima na slabom mjehuru i odeš se ugodno namjestiti iznad prljave školjke da se isprazniš. Naravno, ne dižeš dasku jer ti se gade bacili na njoj pa eto, počneš pišati po životu. Zdravo, ja sam inspirativna poruka s boce vode koja je glavom zapela u najsmrdljivijem kutku svemira ovog kolodvora. Izbaci sve iz sebe. Dobro je to. Prije nego što sam shvatiš koliko si duboko uronio u carstvo govana, ta te ista WC školjka automatski pošprica i vrati u stvarnost. Zamijenila je tvoju glavu za dupe. Nije previše fulala. Viski na popustu nikad nije bio dobar znak.

Što je sve moguće kada se dogodi neočekivana pomrčina sunca i zaustavi svijet na neodređeno vrijeme?

Kao da smo u neviđenom djelu Davida Lyncha, prvi roman Tonija Juričića "Nokturni u d-molu" vodi nas na nadrealno putovanje od Praga do Labina uslijed nestanka dnevne svjetlosti upoznajući nas s galerijom nevjerojatnih likova, od kauboja koji čuva vrata zahoda na autobusnom kolodvoru jer vode u tko zna kakve nevjerojatne halucinacije i dimenzije do svećenika koji putuje s duhom imitatora Elvisa Presleyja, krvave mladenke, vile alkoholičarke ili samog svemira.

Juričićeva zaigranost i mogućnost da nas neprestano iznenađuje pokazuju nam kako je pred nama hrabar autor koji pisanje shvaća kao stalnu potragu i eksperimentiranje. "Nokturne u d-molu" mogli bismo nazvati prije svega romanom ceste, romanom magičnog realizma, ali svakako osvježavajućim književnim ostvarenjem koje nas drži budnima i zabavljenima na svakoj stranici. Proza je to koja se odlikuje kratkoćom rečenica, zanimljivim dijalozima koji povremeno odlaze u apsurd, scenama koje odvažno koračaju područjem imaginacije. Upravo ta neograničena mašta najvažnija je odlika ovoga autora koji je, možemo već sada tvrditi, novi autentični književni glas generacije koja dolazi.

Toni Juričić rođen je 19. rujna 1990. Živi u Labinu. Na temi anatomije groteske u (post)jugoslavenskoj kinematografiji završio je doktorski studij na Durham Universityju kao stipendist Wolfson Postgraduate Scholarship in the Humanities. Diplomski studij komparativne književnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Preddiplomski studij završio je u Rijeci, na Odsjeku za kulturalne studije pri Filozofskom fakultetu. Piše. Režira. Scenarist je dokumentarnog filma "Labinska republika" u produkciji Levela za HRT. S Biancom Dagostin režirao je kratkometražni dokumentarni film "Izvorni sjaj" (čiji scenarij i potpisuje). Uz dokumentarne filmove, radio je i na glazbenim spotovima za NLV, Barbari, BluVinil i mnoge druge.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –