Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kristina Jug

Kazalište na Kaptolu : Anonimne kajkavske dramske adaptacije s kraja 18. i početka 19. stoljeća

  • Nakladnik: Leykam international
  • 12/2022.
  • 368 str., meki uvez
  • ISBN 9789533401478
  • Cijena: 25.08 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga „Kazalište na Kaptolu“ po prvi put sistematizira poetičke odlike anonimnih kajkavskih dramskih adaptacija, ali i otvara brojna nova problemska polja, kao što je pitanje ženskih likova u tim dramama. No, uz to što rekonstruira korpus drama i dinamiku njihova izvođenje, prikazuje njihova zajednička i distinktivna obilježja te ih analizira i interpretira, autorica u svojoj knjizi jasno ukazuje na književnopovijesnu i teatrološku, ali i kulturološku važnost tog korpusa, koji je u vremenima snažne germanizacije i mađarizacije održavao kontinuitet kazališnoga djelovanja na „narodnom jeziku“, odgajajući time i publiku u narodnom duhu. 

„Ova knjiga usustavljuje i proširuje dosadašnje spoznaje o korpusu anonimnih kajkavskih dramskih adaptacija i to s književnoga, književnopovijesnoga, teatrološkoga i jezičnoga aspekta i tako popunjava prazninu koja postoji u dramskom segmentu starije hrvatske književnosti. No ujedno otvara i nove spoznaje o građanskom hrvatskom kazalištu  koje je temelj suvremenoga kazališta a do sada nije bilo sustavno obrađivano.“ (Alojz Jembrih)

Kristina Jug (Varaždin, 1982) diplomirala je komparativnu književnost i kroatistiku 2006. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2009. upisuje Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji uspješno završava 2018. obranivši doktorsku disertaciju pod naslovom "Anonimne kajkavske dramske adaptacije s kraja 18. i početka 19. stoljeća u hrvatskoj književnosti i kulturi" pod mentorskim vodstvom prof. emeritusa dr. sc. Alojzija Jembriha. Godine 2015. završava dvosemestralni obrazovni program pri Centru za ženske studije u Zagrebu. 

Piše znanstvene radove iz područja kajkavske hrvatske književnosti, s posebnim interesom za teatrološke teme. U znanstvenim radovima bavi se i suvremenim feminističkim temama u književnosti, na filmu i u kulturi. Aktivno sudjeluje na znanstvenim skupovima diljem Europe. Bavi se pisanjem poezije, putopisa i dječje književnosti. Poeziju objavljuje u inozemnim književnim časopisima. Objavila je i zbirku poezije na hrvatskom jeziku "Preludij za pustinjsku kišu" (2018). Danas živi u Dublinu i radi kao autorica i kreativna suradnica u izdavačkoj kući specijaliziranoj za dječju književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –