Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bettina Balàka

Čarobnjak s Cobenzla

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 06/2024.
  • 184 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401867
  • Cijena: 20.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dvije žene, jedna govori jezikom glazbe, druga jezikom znanosti.

Godina je 1844., a Carl Ludwig, barun od Reichenbacha, gori od znatiželje. U nemilosrdnoj je potrazi za potvrdom svoje teze: postojanje neiscrpne životne energije. Životna energija od koja iz svake stvari i svakog bića pršti poput plamena, a doživjeti je mogu tek rijetki. Reichenbach je skorojević prve klase, prima se samo za kvaku koja obećava slavu. Teško je zaradio plemićku titulu, slavu i dvorac. Sudbina je njega i njegove dvije kćeri Hermine i Ottone odvela u Beč, u dvorac Cobenzl.

Koje opcije uopće imaju žene u 19. stoljeću? Hermini i Ottone na putu stoji vrijeme u kojem žive, ali im istovremeno otvara nova vrata; naime, revolucija ne razbuđuje samo Europu, već i Reichenbachove kćeri. Suprotstavljaju se patrijarhatu: obje su pune bijesa i želja, obje su zaljubljene u muškarce koji stoje uz njih, a one ih ipak drže na udaljenosti. Obje su neudane i zagazile u dvadesete.

Situacija u domu čarobnjaka od Cobenzla sve se više zahuktava. Hoće li otac uspjeti razuvjeriti sumnjičavice? Hoće li urazumiti kćeri koje više ne ispunjavaju očeve želje? Hoće li mu posljednji uspon poći za rukom? Je li životna energija – kojoj se u potpunosti predao – njegova propast? Ili su to njegove kćeri?


Ö1 Knjiga mjeseca rujna 2023.
ORF

Bettina Balàka rođena je u Salzburgu 1966. Danas živi u Beču kao slobodna spisateljica, pjesnikinja i autorica kazališnih i radio drama. Za svoj rad primila je brojna priznanja i nagrade uključujući nagradu “Theodor Körne” (2004.) i Salzburšku nagradu za poeziju (2006.). Ured saveznog kancelara dodijelio joj je premiju za zbirku pjesama "Im Packeis" (2001.) te za roman "Eisflüstern" (2006.), za koji je nagrađena i književnom nagradom “Friedrich-Schiedel” (2008.).

Osim toga, objavila je zbirku poezije "Schaumschluchten" (2009.), zbirku kratkih priča "Auf offenem Meer" (2010.), romane "Unter Menschen" (2014.), "Golubovi iz Brna" (2019.) i "Der Zauberer vom Cobenzl" (Čarobnjak s Cobenzla, 2023.), a napisala je i zbirku eseja "Kaiser, Krieger, Heldinnen. Exkursionen in die Gegenwart der Vergangenheit" (Carevi, ratnici, junakinje. Izleti u sadašnjost prošlosti, 2018.).

Njezin roman "Kasiopeja" (2012.) osvojio je 1. mjesto na listi najboljih naslova austrijske radiotelevizije, književnu nagradu grada Beča te književnu nagradu Saveznog ministarstva obrazovanja, umjetnosti i kulture.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –