Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Frederico Pedreira

Mjesečareva lekcija

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Tanja Tarbuk
  • 12/2022.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN 9789532863291
  • Cijena: 17.00 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dječak opsjednut mršavljenjem provodi beskonačne ljetne praznike kod djeda i bake u mitskoj “zelenoj kući” gdje su njegov otac i stričevi za sobom ostavili riznicu predmeta i uspomena. On i brat neprekidno gledaju videosnimku finala Kupa europskih prvaka 1990. između Milana i Benfice i nitko ne primijeti kad obiteljski pas pretrpi napadaj padavice.

Za vrućih ljetnih noći dječak sanjari pred plakatima s reklamama za marke cigareta i likovima slavnih automobilista poput Fittipaldija i Prosta. Zelena kuća ima golemu knjižnicu, ostavštinu dječakova pradjeda koji se svojedobno zbližio sa slavnim portugalskim književnikom Fernandom Pessoom. Dječak se od nogometa okreće prema nepreglednim nizovima prašnjavih knjiga: preispituje izbor pretka kojeg je vidio jednom-dvaput u životu i pamti ga kao oronula starca.

Traži sebe, od putovanja s majkom u SAD, Tunis i Alžir, do razdoblja tjeskobe i sumnje u zagušljivoj sobi studentskog doma. Promeće se u mladog čovjeka koji među suludim studentima iz cijelog svijeta zaključi da nije trebao napustiti domovinu i prezre ideju kozmopolitizma. No čeka ga novi prijatelj, nova obitelj. Hoće li to biti dovoljno da mu prošlost dobije smisao i da je poveže s budućnošću koju si je zacrtao?

Roman "Mjesečareva lekcija" portugalskog autora Frederica Pedriere dobitnik je Europske nagrade za književnost 2021.

Frederico Pedreira rođen je 1983. Objavio je šest knjiga poezije, dva romana, zbirku kratkih priča i knjigu eseja. Roman "Mjesečareva lekcija" dobio je Nagradu Europske unije za književnost i Nagradu Eça de Queiroz. Nedavno je objavio knjigu eseja "Um virar de costas sedutor" (Zavodničko okretanje leđa) i zbirku poezije "Coração Lento" (Sporo srce). Nakon magisterija na Royal Hollowayu, University of London, vraća se u Portugal i bavi se prevođenjem, knjižarstvom i novinarstvom. Doktorirao je teoriju književnosti na Sveučilištu u Lisabonu, a za knjigu "Uma aproximação à estranheza" (Jedan pristup neobičnome), temeljenu na disertaciji, dobio je Nagradu INCM / Vasco Graça Moura za najbolji esej iz humanističkih znanosti 2016. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –