Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Camille Laurens

Djevojčica

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Vlatka Tor
  • 03/2023.
  • 232 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533585536
  • Cijena: 19.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Od trenutka njezina rođenja 1959. u Rouenu, pratimo Laurence Barraqué, djevojčicu koju su roditelji dobili očekujući sina. Na pitanje ima li djece tijekom popisa stanovništva, njezin će otac reći kako nema, da ima dvije kćeri.

Ipak, Laurence neprestano propituje pravila po kojima je manje vrijedna od dječaka. Kada je u jedanaestoj godini seksualno napastuje član obitelji, ona se, u manjku potpore najbližih, zatvara u svoj vlastiti svijet. Već sa šesnaest mora se suočiti s trudnoćom i pobačajem, u tridesetima prolazi kroz tragediju gubitka djeteta pri porođaju, poslije ipak postaje majka, a prolazi i rastavu braka.


Emotivna i feministička snaga ovog maestralnog romana zapanjujuća je. "Djevojčica" je svevremenska priča puna boli, nježnosti i humora o tome što znači biti žena. Usprkos društvu koje žene neprestano stavlja u poziciju drugotnih, Laurence se od djetinjstva do majčinstva neprestano bori za ravnopravnost, seksualnost, pravo na užitak, za vlastiti glas i vlastite izbore. Pogrešiva poput svih nas, povrijeđena, ali uporna u tome da nadvlada vlastitu prošlost, da izbori bolji svijet za svoju kćer, Laurence je nezaboravna junakinja kojoj ćemo vjerovati na svakoj stranici.

Poput Annie Ernaux, Elene Ferrante i Bernardine Evaristo, Camile Laurens napisala je važan roman o ženskoj povijesti koji će nas potresti, osvijestiti i ohrabriti te ostati s nama još dugo nakon čitanja.

* Knjiga "Djevojčica" objavljena je u sklopu projekta Growing Together koji sufinancira Europska unija.

Veliki feministički roman.
Elle

"Djevojčica" označava prekretnicu u ženskoj povijesti. Riječ je o djelu, u isti mah suptilnom i žestokom, koje prikazuje, okuplja i rasvjetljava sve evolucije, sve revolucije ženskog života u Francuskoj tijekom posljednjih pedeset godina.
Bernard Pivot, Le Journal du Dimanche

Moćan roman koji istražuje što znači biti žensko, kroz jezik i sjećanja, od stvarnih činjenica do fikcije, između djetinjstva i majčinstva.
Olivia Gesbert, France Culture

Sjajan bildungsroman koji uspješno obnavlja žanr i dira u srce.
Alexandre Fillon, Les Échos Week-end

Izvanredno djelo koje savršeno prikazuje društvene pritiske koji oblikuju živote žena.
Library Journal

Ova uznemirujuće vjerodostojna priča čitatelju daje uvid u to koliko smo daleko dogurali u pogledu jednakosti žena i muškaraca u posljednja četiri desetljeća. A usto mu pruža priliku da procijeni koliki put još moramo proći.
Laëtitia Favro, Lire Magazine Littéraire

Istražujući misli, osjećaje i susrete mlade djevojke, a potom i žene iz niza narativnih kutova, Laurens uvjerljivo i originalno prikazuje žensko iskustvo dvadesetog stoljeća. (…) U konačnici, sa svojim inventivnim pripovijedanjem i beskompromisnim sadržajem, Djevojčica je zadivljujuće hrabro djelo, kako na razini priče tako i na razini rečenice, djelo koje rudareći kroz iskustvo donosi vjerodostojan prikaz emocija, a vještinom pisanja inovativnost teksta.
The Florida Review

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –