Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Matko Meštrović

Prema kraju

  • Nakladnik: Sandorf
  • 05/2023.
  • 175 str., meki uvez
  • ISBN 9789533513645
  • Cijena: 20.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Što je političko u društvu? Što je ekonomsko i koje su granice ekonomije? Koje su implikacije reprodukcije kapitala na tehnologiju, zajedništvo i ideje? "Prema kraju" svojevrsni je reader antikapitalističke kritike, implicitni poziv da se sagleda ukupnost čovjekovog povijesnog iskustva, poglavito u prevladavanju prepreka osmišljavanju pravednijeg društva. Matko Meštrović demonstrira širinu teorije koja se uvijek nanovo preispituje i preoblikuje kritikom i mijenama društvene, ekonomske i prirodne pojavnosti.

Ova je knjiga nastavak autorovog neumornog duha i radoznalosti te vrijedan putokaz o važnosti preispitivanja nekih fundamentalnih obilježja suvremenog života.

 „U pitanju je pojam čovjeka! Što su njegova bitna svojstva kao prirodnog i društvenog bića? Što je njegov bitak? Njegova istinosnost?  Ta se prastoljetna ”filozofska” pitanja moraju nanovo povijesno aktualizirati i budućnosno artikulirati!“

Matko Meštrović povjesničar je umjetnosti i društveni teoretičar. Diplomirao i doktorirao temom Teorija dizajna na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Bio je ravnatelj Zavoda za kulturu Hrvatske (1987– 92), profesor na Interfakultetskom studiju dizajna (1991–94), znanstveni savjetnik u Ekonomskom institutu (1993–2005). Bio je član umjetničke skupine Gorgona, jedan od osnivača i teoretičara Novih tendencija (1961) i član uredništva časopisa Bit-international (1968–72). Zauzima se za unaprjeđivanje industrijske i oblikovne kulture i bavi se problemima suvremenoga društvenog razvoja.

Glavna djela: "Od pojedinačnog općem" (1967/2005), "Obrisi bez obrasca" (1978), "Teorija dizajna i problemi okoline" (1980), "Svijet, svijest i zavisnost" (1983), "Roba i sloboda" (1995), "Vrijeme zbilje" (2002), "Prema novom usmjerenju" (2011) i "Do kuda? Do kada?" (2018). Prvu zbirku pjesama "Razaznanja" objavio je 2011., a drugu "Ono što nigdje nije" 2019.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –