Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Matko Meštrović

Do kuda? Do kada?

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • 07/2018.
  • 167 str., meki uvez
  • ISBN 9789531693301
  • Cijena: 14.07 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Perspektive i budućnost čovječanstva, te opstanak ljudskoga roda, središnje su pitanje naše epohe. Kad se tome pristupi interdisciplinarno i sa stajališta integrativna mišljenja, suočavamo se s djelom u kojem se razmišlja o valjanim modalitetima spomenutoga pitanja te o teorijskim i praktičnim pretpostavkama njegova razrješavanja.

Knjiga Matka Meštrovića "Do kuda? Do kada?" naići će na zanimanje najšire publike, onoga dijela kritičke javnosti koji je zainteresiran za temeljit i ozbiljan pristup analizi zatečenoga stanja i aktualnih procesa te propitivanju i oblikovanju perspektiva budućnosti koje bi jamčile opstanak čovječanstva i nudile utemeljenu nadu usmjerenu humanizaciji svijeta.

Polazeći od promišljanja svijeta, pri čemu se oblikuju i kritički razmatraju temeljne pretpostavke za pristup problematici, autor se usredotočuje na pitanje: Kuda čovječanstvo ide, da bi afirmacijom ideje integralne svijesti i propitivanjem odnosa utopije i vjerovanja dospio do zaključne problematike koja obuhvaća logiku reprodukcije života (posebice njezinu ekonomijsku dimenziju, bez ekonomicističkoga redukcionizma), pitanje o vrijednosti, primat apstrakcije nad konkretnim i koncept globalnoga postkapitalizma.

Napisana jasnim i široj publici razumljivim stilom (bez ustupaka simplifikacijama i vulgarizacijama), knjiga uspješno povezuje ekonomijsku, sociologijsku i društveno-kritičku dimenziju pitanja o perspektivama čovječanstva. 

Matko Meštrović povjesničar je umjetnosti i društveni teoretičar. Diplomirao i doktorirao temom Teorija dizajna na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Bio je ravnatelj Zavoda za kulturu Hrvatske (1987– 92), profesor na Interfakultetskom studiju dizajna (1991–94), znanstveni savjetnik u Ekonomskom institutu (1993–2005). Bio je član umjetničke skupine Gorgona, jedan od osnivača i teoretičara Novih tendencija (1961) i član uredništva časopisa Bit-international (1968–72). Zauzima se za unaprjeđivanje industrijske i oblikovne kulture i bavi se problemima suvremenoga društvenog razvoja.

Glavna djela: "Od pojedinačnog općem" (1967/2005), "Obrisi bez obrasca" (1978), "Teorija dizajna i problemi okoline" (1980), "Svijet, svijest i zavisnost" (1983), "Roba i sloboda" (1995), "Vrijeme zbilje" (2002), "Prema novom usmjerenju" (2011) i "Do kuda? Do kada?" (2018). Prvu zbirku pjesama "Razaznanja" objavio je 2011., a drugu "Ono što nigdje nije" 2019.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –