Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tvrtko Jakovina

Svijet bez katarze

  • Nakladnik: Fraktura
  • 05/2023.
  • 520 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533585833
  • Cijena: 26.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjigom "Svijet bez katarze" Tvrtko Jakovina prosvjetiteljski podsjeća našu javnost da je svijet jedan. Putuje Jakovina od meksičkog Veracruza, preko Konga i Alžira, do Kašmira, vraća se u Latinsku Ameriku, u Honduras, Peru, na Kubu, ne može zaobići Europu i bavi se Masarykom, slobodnim zidarima, ali i Prvim svjetskim ratom, Oktobarskom revolucijom, Tršćanskom krizom, neizostavnom Njemačkom i Rusijom i, čak i kada se njome izravno ne bavi, u taj kontekst stavlja Hrvatsku. Pritom dokida autističnu, provincijalnu dihotomiju između "nas" i "bijelog svijeta".

U "Svijetu bez katarze" Tvrtka Jakovine Hrvatska je njegov dio kada Vlaho Bukovac boravi u Parizu, dok hrvatski vojnici ginu u Velikom ratu, kad Nixon posjećuje Zagreb 1970., ali i kada nalikuje na Angolui i Filipinimea, ili kada jedan ljekarnik iz Vrbovca prati cara Maksimilijana u Meksiko. Svjetska je povijest thrillertriler i horror u kojem se tjeskobe i nade smjenjuju u dugoj amplitudi, priča bez raspleta koja nam trajno uskraćuje katarzu. Možda je tako i bolje jer je povijesno iskustvo pokazalo da je svaka, pa i dobronamjerna težnja konačnom i spasonosnom raspletu završila tragično. Ostaje nam zato kvalitetna historiografija kakav je Jakovinin "Svijet bez katarze" jer je smiona spoznaja stvarnosti posljednja crta obrane ljudskog dostojanstva.

Tvrtko Jakovina izvanredni je profesor svjetske povijesti 20. stoljeća i povijesti Hladnog rata na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autor je knjiga "Socijalizam na americkoj pšenici" (2002.), "Američki komunistički saveznik. Hrvati, Titova Jugoslavija i SAD 1945.–1955." (2003.), "Treća strana Hladnog rata" (2011.) i "Trenuci katarze" (2013.) te niza članaka, prije svega o vanjskoj politici Titove Jugoslavije i hrvatskoj povijesti 20. stoljeća. Voditelj je znanstvenog projekta "Hrvatska u socijalističoj Jugoslaviji". Jakovina je studirao na Sveučilištu u Zagrebu te magistrirao na Katholieke Universiteit Leuven u Belgiji. Studirao je i na University of Kansas, Lawrence te bio Fulbright Visiting Researcher na Georgetown University u Washingtonu i Visiting Fellow na London School of Economics and Social Sciences. 

Potpredsjednik je Hrvatskog društva Fulbrightovaca, član Nadzornog odbora Hrvatsko-američkog društva, član Skupštine Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, potpredsjednik Društva za hrvatsku povjesnicu i član uredništva triju znanstvenih časopisa, Historijskog zbornika, Radova i Prošlosti u nastavi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –