Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tvrtko Jakovina

Trenuci katarze : Prijelomni događaji XX. stoljeća

  • Nakladnik: Fraktura
  • 05/2013.
  • 384 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532664799
  • Cijena: 22.43 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dvadeseto stoljeće, u kojem se isprepleću neviđeni tehnološki napredak i najveći svjetski sukobi, bez sumnje je najdramatičnija, najkrvavija dionica svjetske povijesti. To je ujedno i stoljeće koje je najbolje dokumentirano. O oba svjetska rata, o nebrojenim sukobima od balkanskih ratova s početka stoljeća do ratova na području bivše Jugoslavije s njegova kraja ispisane su bezbrojne knjige i analize.

Dvadeseto stoljeće obilježili su mnogi događaji i ljudi. "Trenuci katarze: Prijelomni događaji XX. stoljeća" jednoga od najaktivnijih povjesničara mlađe generacije Tvrtka Jakovine daju kratak pregled političke povijesti prošloga stoljeća. Od Velikoga rata do pada Berlinskoga zida iz onoga što se voli nazivati kratkim stoljećem Jakovina izdvaja upravo događaje i osobe koji su obilježili i krojili političku povijest.

Tvrtko Jakovina u Trenucima katarze iznimno plastično i živo opisuje ključne trenutke svjetskih događanja te ulogu Hrvatske i Jugoslavije u njima. Kao i uvijek ide dalje od poznatoga te iz mnoštva podataka slaže novu, drugačiju sliku, punu nijansi, ispisujući nezamjenjivi priručnik o povijesti dvadesetoga stoljeća.

Da nema zagrebačkog povjesničara Tvrtka Ja­kovine,  pitanje je tko bi hrvatskom gleda­teljstvu i čitateljstvu rastumačio recentne događaje o uzavrelim zemljama o kojima smo nekoć znali sve, a danas ne znamo ništa. Ljubitelji vanjske politike, napokon su dobili svoje štivo
. - Saša Paparella

Tvrtko Jakovina izvanredni je profesor svjetske povijesti 20. stoljeća i povijesti Hladnog rata na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autor je knjiga "Socijalizam na americkoj pšenici" (2002.), "Američki komunistički saveznik. Hrvati, Titova Jugoslavija i SAD 1945.–1955." (2003.), "Treća strana Hladnog rata" (2011.) i "Trenuci katarze" (2013.) te niza članaka, prije svega o vanjskoj politici Titove Jugoslavije i hrvatskoj povijesti 20. stoljeća. Voditelj je znanstvenog projekta "Hrvatska u socijalističoj Jugoslaviji". Jakovina je studirao na Sveučilištu u Zagrebu te magistrirao na Katholieke Universiteit Leuven u Belgiji. Studirao je i na University of Kansas, Lawrence te bio Fulbright Visiting Researcher na Georgetown University u Washingtonu i Visiting Fellow na London School of Economics and Social Sciences. 

Potpredsjednik je Hrvatskog društva Fulbrightovaca, član Nadzornog odbora Hrvatsko-američkog društva, član Skupštine Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, potpredsjednik Društva za hrvatsku povjesnicu i član uredništva triju znanstvenih časopisa, Historijskog zbornika, Radova i Prošlosti u nastavi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –