Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pere Ljubić

Bodulske pisme i ostala djela

  • Nakladnik: Leykam international
  • Urednik: Neli Mindoljević
  • 06/2023.
  • 360 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401638
  • Cijena: 25.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjigom "Pere Ljubić: Bodulske pisme i ostala djela" obilježava se nedavna 120. obljetnica rođenja i 70. obljetnica smrti pjesnika Pere Ljubića, autora prve integralne čakavske zbirke u hrvatskoj književnosti – "Bodulske pisme", te 95. obljetnicu njezina objavljivanja (Šibenik, 1927.).

U obliku sabranih djela Pere Ljubića, ova knjiga sadrži obje njegove objavljene čakavske zbirke ("Bodulske pisme" i "Na pojih i putih", s M. Franičevićem), ostale pjesme na hvarskoj čakavštini rodnoga mu Vrbanja (ciklus Oba buni i dr.), objavljene u časopisima i antologijama, te rječnik i tumač pojmova. U trećem su dijelu njegove štokavske pjesme (ciklus Katedrala Sv. Jakova i dr.) te izbor iz ostalih djela (mladenački radovi, književne i filmske kritike, ogledi i feljtoni).

Slijede odabrane stranice o njegovu životu i radu, opširna biobibliografija te popis uglazbljenih Ljubićevih pjesama kao što su popularni Kampaneli, None, Matij Ivanić i dr. (Dinko Fio, Krsto Odak, Lj. Stipišić Delmata…).

Svi su čakavski stihovi pomno akcentirani.

Tiskanu knjigu pratit će unikatno zvučno izdanje u obliku audioknjige, u mobilnoj aplikaciji Biblioteke book&zvook i interpretaciji izvornih govornika.


**

U povijesti hrvatske literature Pere Ljubić… ostat će najdubljim slovima uklesan baš po prvoj svojoj knjižici, "Bodulske pisme", po toj krštenici i vjenčanici dalmatinske čakavske književnosti.
S. Vuković

Ljubićevi stihovi pjesme Matij Ivanić iz ciklusa Pisme oba buni uklesani su na spomen-ploči koju je Grad Stari Grad postavio 2010. godine na Domu Matija Ivanića u Vrbanju u spomen na 500. obljetnicu Hvarske pučke bune pod vodstvom Matija Ivanića.


Knjigu je priredila Neli Mindoljević (Split, 1953.) profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti i filozofije u mirovini, lektorica i urednica. Po ocu je (rođ. Račić) podrijetlom iz Ljubićeva Vrbanja. Živi u Zagrebu i Starom Gradu na Hvaru. U biblioteci 'Bašćina' Centra za kulturu Stari Grad priredila je "Dnevnik Jurja Plančića" (2002.), uz bilješke Biserke Rauter Plančić i predgovor Tonka Maroevića.

U izdanju nakladnika Leykam international objavila je "Hrvatske narodne pripovijetke" (2021., ilustracije Klasja Habjan) i "Od Batine do Žminja – Hrvatski krajevi u usmenim pripovijetkama i predajama" (2022.).

Pere Ljubić hrvatski je pjesnik (Vrbanj na Hvaru, 1901. – Zagreb, 1952.). Nakon završetka studija filozofije i slavistike na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, radio je kao gimnazijski profesor, ravnatelj IV. gimnazije i profesor na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu.

Pozornost je izazvao pjesničkim zbirkama zavičajne hvarske tematike. Pjesme su mu prevedene na talijanski i njemački, uvrštene u više antologija i uglazbljivane.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –