Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maxim Biller

Šest kovčega

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Patricija Horvat
  • 06/2023.
  • 176 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533585796
  • Cijena: 19.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tko je kriv za smrt dobroćudnog krijumčara Šmila Grigoreviča? Jesu li ga izdali članovi njegove obitelji ili je sam upao u zamku KGB-a i tako završio osuđen na smrt?

Dima, uhićen u pokušaju da pobjegne iz Praga u Zapadni Berlin, upravo izlazi iz zatvora nakon pet godina i obitelj priprema slavlje, a njegov nećak jedini tada postavlja pitanje: je li upravo njegov ujak kriv, kako govore, za smrt njegova djeda? Nakon toga razotkriva se pozadina velike obiteljske tragedije, a stranicu za stranicom otkriva se kako je svatko od članova obitelji imao motiv za izdaju, čak i njegovi sinovi Lev, Dima, Vladimir i Semjon, koji su željeli slobodniji život na Zapadu. Mogle su to biti i njegove snahe, ambiciozna glumica Natalija, ili Rada, pripovjedačeva majka, koja živi obuzeta žaljenjem jer je otišla za mužem iz Rusije. Baš svatko mogući je sumnjivac.


Maxim Biller u napetoj kriminalističkoj i obiteljskoj priči "Šest kovčega" prati život židovske obitelji koja u Hladnome ratu bježi na mitski Zapad, od Moskve preko Praga do Hamburga i Züricha. Šest kovčega s puno humora donosi tipičnu srednjoeuropsku sudbinu u kojoj se prepleću politika, represija, književnost, film, ljubavne spletke i antisemitizam. Biller je ispripovijedao je svevremensku priču o jednom od najvažnijih pitanja − što smo sve kadri učiniti kada je na kocki naš vlastiti život?


Puna sam divljenja za pripovjedački temperament Maxima Billera, kakav malotko posjeduje. Doslovno vas zaskoči. Čestitam, ne poznajem ništa usporedivo.
Elfriede Jelinek

Maxim Biller zadivljujuće je uzbudljiv i ironičan.
Nino Haratischwili

Maxim Biller njemački je Saul Bellow. On je pronicljiv gledatelj beskonačnog kazališta ljudske taštine i kao netko tko stoji pomalo po strani zna da proučavanje drugih ljudskih bića ne može biti uspješno bez stanovite zloće. On je satiričar sposoban oprostiti.
Arnon Grunberg

Postoje, dakle, velike istine; želite li ih izraziti, prvo morate upoznati VELIKE vragove i pogledati im u oči. Maxim Biller to nezaboravno čini.
Madame Nielsen

Ovaj je roman umjetnički izbrušen dragulj. Svako malo svjetlost se odrazi u nekoj drugoj faceti, svako malo bljesne drukčiji sjaj, pokaže se nova ulaštena strana. U njemu je sadržana cijela jedna epoha, tvrdoća jednog doba, tajanstveno jasna. Velik, i više od toga: veličanstven roman.
Robert Menasse

U svakoj priči pojavljuju se novi vidovi ljudskog postojanja, ljubavi, izdaje, krivnje, žudnje za zlim, patnje zbog uskraćenog.
TAZ

On je pripovjedač svjestan svojih sposobnosti i ne treba mnogo riječi da bi stvorio atmosferu.
Süddeutsche Zeitung

Kako sačuvati obiteljsku tajnu? Tako što ćete je svima ispričati. Maxim Biller ovom je knjigom stvorio pravo umjetničko djelo.
Durs Grünbein

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –