Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Péter Nádas

Strahotne priče : Roman

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Xenia Detoni
  • 07/2023.
  • 424 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533585987
  • Cijena: 24.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Čudesni su likovi koji naseljavaju selo na obali Dunava: posrnula žena opscena i pogana jezika Teréz, maloumna djevojka-nadničarka Róza neukrotiva erotskog nagona i pogleda uprta u nebo nad nebom, pekarski pomoćnik opsjednut đavolom, siromašni i usamljeni učitelj Hamza, katolički svećenik i protestantski pastor – obojica autsajderi i promatrači, fascinantna i lijepa studentica Piroska koju istovremeno privlači i odbija kriminalistička psihologija... Tu su i obespravljeni plemići i velike peštanske dame koje dolaze na ljetne odmore. Panoptikum je to junaka koje pokreću ogorčenost i zloba, s iznenadnim proplamsajima dobrote. A tu su i duhovi i demoni koji ih progone, te ono što će neminovno uslijediti – zločin.

Novi roman mađarskog i europskog suvremenog klasika Pétera Nádasa "Strahotne priče" veliki je literarni praznik. Priča je to koja se prelijeva iz glave jednog junaka u glavu drugog, izlijeva poput Dunava iz svog arhetipskog korita u dijaloge i sveznajuće uvide te vraća u misteriozno kolektivno mi. U svijetu koji podsjeća na Célineov i Čehovljev pleše po rubovima spoznaje o duši, zlu i demonima. Poigravanje, alkemija, vještičarenje velikog pisca u zrelosti svog literarnog dara ne bi li se prekoračile granice, one u književnosti, životu, samom piscu – one u nama.

"Postoji svijet izvan kauzalnih sustava, i to je prekrasno. Povezao sam ga sa psihološkim, religijskim, mitološkim ili magičnim razinama svijesti koje svi nosimo u sebi.” – Péter Nádas

 

Nádas briljantno drži u napetosti cjelinu usklađenih i neuskladivih elemenata dvaju svjetova, ruralnog i deklasiranog, njihove kulturološke distance i egzistencijalne međuovisnosti, odbojnosti i simpatije, zavisti i suosjećanja.
Litera.hu

U romanu se pojavljuje Zlo, pojavljuje se zločin, ali postoji samo jedan detektiv – čitatelj.
Könyves Magazin

Pripovijedanje tijekom desetak dana u kojima se odvija radnja dinamično skače naprijed-natrag kroz vrijeme – u sjećanjima junakā – gazeći po leđima raznih značajnih povijesnih događaja, sistema i ličnosti, donoseći presjek čovjekova bivstvovanja, čak i duha cijelog 20. stoljeća i onoga što mu je prethodilo. (...) Strahotne priče Pétera Nádasa složen su, iznimno aktualan, zastrašujući roman o čovjeku i zlu te bezbrojnim točkama u kojima se oni susreću.
f21.hu

Péter Nádas napisao je luđački, izvanvremenski roman koji ne može biti suvremeniji. Strahotne priče velika su umjetnost, a opet podsjećaju koliko su bespomoćni njezini pokušaji da uvede red u svijet.
Neue Zürcher Zeitung

Zaranjajući u nestvarno duboku tamu antropološke strukture ljudskog bića, susrećemo se s izravno sučeljenim dvojnostima.
Revizor – a kritikai portál

To kako Nadas pušta da sve teče, kako luta od junaka do junaka, od glasa do glasa, i vodi k tome da se svi oni rasplinu u snažnom i silovitom kolektivnom govoru, jedinstveno je u književnosti.
SWR 2

Roman želi uznemiriti, i uznemirava...On zadire duboko u strahotne poveznice između kolektivnog nesvjesnog Istoka i mračne čežnje njegovih intelektualaca za transgresijom i samoponištenjem.
Zeit Literaturbeilage

Književni narativ koji ne proizvodi ugodne, već egzistencijalne jeze.
Münchner Merkur

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –