Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Péter Nádas

Paralelne pripovijesti

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Xenia Detoni
  • 11/2012.
  • 1572 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532664164
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U središtu "Paralelnih pripovijesti", romana koji zahvaća dvadesetostoljetnu povijest srednjoeuropskih naroda - Mađara, Židova, Nijemaca i Roma - nalaze se osobne priče trojice prijatelja te njihovih obitelji, prijatelja i poznanika, čije se životne silnice dotiču na najneobičnijim mjestima i u najneočekivanijim situacijama.

Mreža osobnih drama, sreća i tragedija koju Nádas plete oko Ágosta Lippaya Lehra, Hansa von Wolkensteina i Andrása Rotta gusta je i proteže se od Berlina 1989. do Budimpešte prije rata pa preko nacističkih logora i eugeničkih instituta do Mađarske revolucije 1956.

"Paralelne pripovijesti" nastajale su osamnaest godina i roman su u kojem se dotiču eros i tanatos, u kojem je tjelesno i seksualno magično spojeno s filozofskim i povijesnim iskustvom. U ovome monumentalnom romanu s likovima koje osjećamo kao dio svoje osobne povijesti neprestano se suočavamo s osobnim i kolektivnim dvojbama, moralnim pitanjima pravednosti, krivnje, sreće i nesreće. Jer, Péter Nádas napisao je knjigu koja opisuje život onakav kakav jest - kaotičan, nabijen strašću i natopljen tjelesnošću.

U središtu Nádasova djela njegovo je prihvaćanje i razvijanje uloge tjelesnosti u književnosti. Tu je ljudsko tijelo sa svim svojim divljim i nagonskim potrebama, vonjem i ljepotom. On piše tako da čitajući postajemo neugodno svjesni vlastitog tijela. Paralelne pripovijesti više od bilo kojeg drugog romana istražuju što znači biti ljudska životinja. Likovi vrše nuždu, spolno opće, grče se, krvare i znoje, i sve to čine gotovo opsesivno detaljno. One naznačuju novi oblik humanizma koji odvažno istražuje tjelesnu svjesnost svakog daha i kruljenja crijeva.
Tod Wodicka, The National


Nádas isprepleće društvene i političke okolnosti njihovih života u veličanstvenu tapiseriju protkanu uznemirujućim sličnostima koje povezuju likove kroz vrijeme i prostor.
A New York Times Book Review Notable Book of the Year

Kriminalistički roman, povijesni roman, pripovijest o Holokaustu, povijest Mađarske, obiteljski roman, roman o odrastanju, lju­bavni roman, pornografski roman, obra­čun s komunizmom: sve su to Paralelne pripovijesti, ali i nisu, jer su mnogo više. Ovdje su realizam i postmoderna, konstrukcija i dekonstrukcija, no samostalne i međusobno povezane pripovijesti postavljaju se u suodnos uz pomoć strukture, koja je, kako je zapisao sam Nádas, najviše nalik na kaos.
Die Tageszeitung

Nádas je blizak Proustu i Musilu, čak i Stanis³awu Ignacyju Witkiewiczu, po svom ultrafrojdovskom ili lakanovskom pristupu... U Nádasovoj knjizi naići ćemo na trenutke čistog užitka.
George Gomori, Literary Review

Nikada nećete pročitati ništa što bi bilo imalo nalik na Paralelne pripovijesti. Uživajte čitajući ih u slobodnim trenucima između seksualnih igrica, maštanja pri po­gledu na privlačnog neznanca ili mahnitih masturbacija.
The Slate Book Review

Velika knjiga koju je lako čitati i nemoguće iscrpsti.
Frankfurter Allgemeine Zeitung

Mađarski romanopisac i esejist Peter Ná­das pozabavio se, vještije od bilo kojeg drugog suvremenog europskog pisca, obvezama i moralnim nedoumicama pamćenja, kako osobnog tako i kolektivnog.
New York Times

Roman zastrašujuće lijep, nesaglediv, iz­ne­nađujući, profinjen, pohotan, prepun snoviđenja i potpuno nalik na labirint.
Die Zeit

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Paralelne pripovijesti - Péter Nádas –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –